Verzekeraars willen bescherming overstromingen voor iedereen

Het Verbond van Verzekaars wil dat iedere Nederlander zich vanaf 2025 kan verzekeren tegen de gevolgen van een grote overstroming.
Dat meldt het AD dinsdag. Bij het dagblad zegt een woordvoerder dat het hoogwater in Limburg 'de ogen heeft geopend'.
Verzekeren
De woordvoerder geeft aan dat er nu sprake is van een 'politiek momentum'. Eerdere pogingen tot zo'n overstromingsverzekering mislukten doordat er te weinig draagvlak was. Op dit moment krijgen mensen mogelijk een compensatie van de overheid wanneer er sprake is van overstromingen. Bij de verzekering aanspraak maken op geld, kan nog niet.
Na het hoogwater in Limburg in juli 2021 bleek de schade enorm. Directeur van het Verbond voor Verzekeraars Geeke Feiter legt uit dat er veel onduidelijkheid was: "Wat was wel verzekerd, wat niet? Waarvoor moesten ze naar de verzekeraar, waarvoor naar de overheid?". Veel mensen dachten dat ze verzekerd waren voor de overstromingen, maar dat bleek niet het geval.
Primaire en secundaire keringen
Het onderscheid zit 'm in de oorzaak van de overstroming: wanneer het om een primaire kering gaat, zoals zeekeringen en rivierdijken, neemt de overheid dit op zich. Bij secundaire keringen (zoals de Geul tijdens het hoogwater), hoeft de overheid in principe niet in te springen.
Burgemeester van Valkenburg aan de Geul Daan Prevoo vindt daarom dat de overheid een grotere rol moet gaan spelen, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. Tegen L1 zei hij eerder dat er sprake is van 'rechtsongelijkheid'. "Op het moment dat je bijvoorbeeld aan de kust of aan de grote rivieren woont keert het Rijk 100 procent uit als het gaat om onverzekerbare schade door bijvoorbeeld een overstroming. Dat geldt niet voor mensen die in de Geuldal, die hoeven niet te rekenen op volledige vergoeding van het Rijk. Terwijl het Rijk wel verantwoordelijk is voor de waterveiligheid van mensen. Blijkbaar geldt dat daar dus anders dan in de rest van het land."
Alles verzekerd
Verzekeraars willen dat probleem nu voor zijn en werken eraan om iedereen tegen elke soort overstroming te kunnen beschermen. "De verzekeringsdeltawerken zijn nog niet af. Het laatste stukje, de primaire keringen, zijn nog niet verzekerbaar", aldus Directeur van het Verbond voor Verzekeraars Feiter tegen het AD. Een verplichte verzekering is een van de opties, zodat de premie betaalbaar blijft. Bij een overstroming van primaire keringen zou de schade namelijk tot 14 miljard euro kunnen oplopen, iets wat alleen mogelijk is door samen te werken.