Terugdringen rompslomp grenswerker stapje dichterbij

Bedrijventerrein Avantis ligt gedeeltelijk op Duits en gedeeltelijk op Nederlands grondgebied © ANP
De administratieve rompslomp waar grenswerkers mee te maken hebben, moet teruggebracht worden. Dat onderwerp stond maandag op de agenda van een internationale top tussen Nederland, België en Duitsland in Heerlen.
"We zijn in gesprek over deze problemen, maar it takes two of in dit geval zelfs three to tango", liet staatssecretaris Marnix van Rij na afloop weten.

Oplossing

Hij zei dat de gesprekken over belastingkwesties met België en Duitsland op dit moment lopen, maar dat op sociaal vlak de gesprekken met Duitsland nog moeten beginnen. Toch hoopt hij komend jaar dichterbij een oplossing te komen.

Procedures

De regels en procedures waaraan grenswerkers moeten voldoen, zijn sinds de coronacrisis alleen maar erger geworden. Zo was het tijdens de crisis geen probleem om ook over de grens thuis te werken, maar nu de noodmaatregelen zijn ingetrokken is het weer vreselijk omslachtig om vanuit huis in bijvoorbeeld Maaseik, thuiswerk te doen voor een werkgever in Nederland. En ook andersom is er veel onduidelijkheid of rompslomp voor Limburgers die in Duitsland werken, of Duitsers die bij ons een baan hebben.

Medtronic

De top werd gehouden bij medisch dienstverlener Medtronic in Heerlen omdat daar honderden werknemers van over de grens werken. Behalve de Nederlandse staatssecretaris Van Rij waren ook minister Marcus Optendrenk van de Duitse deelstaat Nordrijn-Westfalen, Filip vd Velde van het Belgische ministerie van Financiën en secretaris-generaal van de Benelux Frans Weekers aanwezig.