Maastrichtse hoogleraar mag blijven werken voor universiteit

De hoogleraar is werkzaam bij de medische faculteit van de universiteit © Jean-Pierre Geusens
De UM-hoogleraar psychiatrie Machteld Marcelis mag blijven werken aan de universiteit. Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt dat er "geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen de vakgroep Psychiatrie waar de professor werkzaam is".
Dat laat de Universiteit Maastricht (UM) weten.

Onder vuur

De hoogleraar was zowel werkzaam bij de UM als bij de GGZ Eindhoven waar ze hoofdopleider van de opleiding psychiatrie was, toen ze afgelopen zomer onder vuur kwam te liggen na meldingen van een 'onveilig leerklimaat'.

Vrijgepleit

De universiteit stelt op basis van het onderzoek dat deze meldingen vooral betrekking hadden "op uiteenlopende verwachtingen die niet zijn toe te schrijven aan het gedrag van één van de betrokkenen". Daarmee wordt de hoogleraar vrijgepleit. "Professor Marcelis kan verder met haar werk bij de UM", laat voorzitter Rianne Letschert weten.

Afhankelijkheidspositie

De onderzoekers bevestigen daarentegen wel dat er sprake is van een 'inherente afhankelijkheidspositie' waarin alle artsen in opleiding en andere promovendi verkeren, maar stellen dat er binnen de omgeving van de UM "genoeg 'infrastructuur' is die misbruik van die positie moet voorkomen".

Onderzoek

Bij het onderzoek zijn de meldingen onderzocht en gesprekken gevoerd met Marcelis en andere betrokkenen, zoals de promovendi die ze begeleidde en collega's binnen de vakgroep Psychiatrie.

Meldingen

De meldingen over een 'onveilig leerklimaat' bij de GGzE kwamen van meerdere (oud-)artsen (in opleiding) die samenwerkten met de hoogleraar. Hoewel de opleiding psychiatrie bij GGzE in Eindhoven door het onderzoek werd stilgelegd, bleef Marcelis in afwachting van de resultaten van het onderzoek werken voor de Universiteit Maastricht.