Bergen verlengt tijdelijke crisisnoodopvang met drie maanden

Een woonunit in de tijdelijke asielopvang in Nieuw-Bergen © Gemeente Bergen
De gemeente Bergen heeft de tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers op het oude zwembadterrein in Nieuw-Bergen met drie maanden verlengd.
Dat betekent dat de crisisnoodopvang open blijft tot 31 mei 2023. Daarna is het terrein weer beschikbaar voor andere activiteiten, laat de gemeente weten.

Alleen gezinnen

Aan het begin was al bepaald dat de crisisnoodopvang in principe voor drie maanden zou blijven. Dit kon één keer verlengd worden met drie maanden en dat heeft de gemeente nu gedaan. De voorwaarden voor de opvang blijven hetzelfde: er mogen maximaal 90 mensen blijven en alleen gezinnen.

Geen bezwaren

Voordat de gemeente het besluit nam de opvang te verlengen, is er overleg geweest met de politie, brandweer, boa's, straatcoaches, zorginstellingen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Ook werd er met een afvaardiging van directe omwonenden, verenigingen en bedrijven gesproken. Uit alle hoeken kreeg de gemeente positieve signalen over de opvang.

Vrees voor chaos

Waar de asielzoekers na 31 mei naar toe moeten, is nog niet duidelijk. De komenden maanden gaan 540 van de 590 noodopvangplekken in Limburg dicht. Dat zou betekenen dat er maar 50 plekken overblijven, terwijl er juist verwacht wordt dat de provincie dit voorjaar duizenden nieuwe asielzoekers zal moeten huisvesten.