Politie grijpt in bij illegaal studentenfeest

De politie ontdekte in de Brusselsestraat een studentenfeest waar veel te veel mensen waren © AutonoMa instagram
De politie heeft zondagnacht een studentenhuis in Maastricht ontruimd. Op het feest waren meer dan 100 mensen aanwezig. Volgens de politie was er sprake van een onveilige situatie.
Een 19-jarige studente is aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en openbare dronkenschap. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Ontruiming

De melding over geluidsoverlast kwam rond 4:00 uur bij de politie binnen. Toen agenten bij het gebouw in de Zakstraat arriveerden, bleek dat het ging om een studentenfeest in een gewelvenkelder waar veel te veel mensen aanwezig waren. Door de te harde muziek, rook van een rookmachine, smalle trap en het ontbreken van nooduitgangen, bleek dit een zeer gevaarlijke situatie te zijn. Er is daarop door de politie besloten om het feest direct te beëindigen en het pand te ontruimen.

Steeds agressiever

De ontruiming verliep niet soepel. Omdat een grote groep studenten het huis niet wilde verlaten, werden er extra agenten opgeroepen. Een aantal jongeren die het pand wel had verlaten, ging op de Brusselsestraat in discussie met de politie. "Er ontstond een dreigende sfeer op straat. Op enig moment werd de groep steeds agressiever in hun gedrag en bleven ze in de richting van de collega’s lopen en wilden ze niet vertrekken. Daarop is door de collega’s uiteindelijk een charge uitgevoerd om de groep uit elkaar te halen", aldus de politie. Een 19-jarige vrouw is aangehouden.

Filmpjes

Een dag na het incident werden er filmpjes van het optreden van de agenten op Instagram gedeeld. Op de beelden is onder andere te zien hoe een agent een student terug de woning induwt. De activistische organisatie AutonoMa Maastricht, die de filmpjes deelde, noemt het handelen van de politie gewelddadig. AutonoMa was niet bereikbaar voor een reactie.

'Extra kracht gebruikt'

Bij het incident is er 'extra kracht gebruikt', zo laat de politie weten. Dat betekent dat agenten iets hardhandiger hebben opgetreden dan normaal. De agenten maken van dergelijk optreden achteraf altijd melding. Dat is nu ook gebeurd. "Een grote groep hield zich niet aan een aantal verzoeken van de agenten. De agenten hebben ervoor gezorgd dat er een veilige situatie kwam en hebben daarvoor een aantal mensen aan de kant geduwd. Het optreden van ons was gericht om te zorgen dat het veilig was. Op het moment dat iemand een klacht indient, zal verder worden onderzocht of er juist is gehandeld door de politie."
Er zijn vooralsnog geen klachten ingediend.