Justitie eist celstraf tegen veroorzaker terrasongeluk

Het terrasongeluk in 2020 © SK media
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, tegen de veroorzaker van een terrasongeluk in Gennep. Ook wil justitie dat de rijbevoegdheid van de man voor drie jaar wordt ingetrokken.
In 2020 reed de toen 19-jarige Joep J. een druk terras op in Gennep. Daarbij vielen zes gewonden. Drie van hen moesten lange tijd revalideren, onder wie de eigenaresse van de zaak. De vrouw liep blijvend letsel op.

Chauffeur reed door

Joep J. uit Ottersum zat achter het stuur, maar reed na het ongeluk door. Hij kon in Cuijk worden aangehouden. Ook twee vrienden die bij hem in de auto zaten, werden gearresteerd. Het drietal zou vlak voor het ongeluk lachgas hebben gebruikt, maar of dat de oorzaak is van het ongeluk is altijd onduidelijk gebleven.

Geen opzet

Justitie onderzocht ook of Joep opzettelijk het terras op was gereden, omdat zijn ex-vriendin daar zou zitten. Daar werd echter geen bewijs voor gevonden, waardoor het OM hem alleen kon vervolgen voor roekeloos rijgedrag, het rijden onder invloed van lachgas en het doorrijden na een ongeluk.

Stadsherberg

Tijdens de rechtszaak maandag werd uitvoerig gesproken over de avond van 3 juni 2020. Joep zat met twee vrienden op het terras van de Stadsherberg in Gennep een biertje te drinken. Op een gegeven moment besloten ze in de auto van Joep lachgas te gebruiken. Daarom reden ze naar de parkeerplaats van een supermarkt. Een kwartiertje later vertrokken ze daar weer. Op de Zandstraat schrok hij van een busje dat langs de weg stond geparkeerd en reed het terras op, waar hij diezelfde avond nog had gezeten.

Chaos

Op het terras, dat door het mooie weer vol zat, vlogen tafels en stoelen de lucht in. Een vrouw werd aangereden, anderen werden geraakt door onder meer rondvliegend glas. Joep zelf schrok, reed in volle vaart achteruit en ging ervandoor. Hij zei dat hij door mensen met stoelen werd belaagd. Hij liet zijn bijrijders uitstappen en reed door naar zijn vriendin in Cuijk. Onderweg gooide hij een tank lachgas weg in de Maas. Later werd de man in Cuijk door de politie aangehouden.

Beelden

Er zijn ook beelden van het ongeluk die aanvankelijk niet op zitting getoond zouden worden. De advocaat van de slachtoffers wilde dat dit wel zou gebeuren en de rechtbank ging daar in mee. Op die beelden is te zien dat de auto het terras op rijdt en vrijwel de plaats van het ongeluk weer verlaat. Omstanders proberen dat nog tegen te houden, maar zonder succes.
Lachgas
Volgens justitie is er een direct verband tussen het gebruik van het lachgas en het ongeluk, al is dat uit bloedonderzoek niet aangetoond. Joep zegt dat hij tien minuten heeft gewacht tot het lachgas was uitgewerkt. Volgens de officier van justitie hebben meerdere getuigen verklaard dat de chauffeur tijdens het rijden aan het slingeren was. Ook zou hij geen heldere indruk hebben gemaakt. Bovendien heeft hij wisselende verklaringen afgelegd.

Spreekrecht

De eigenaresse van de horecazaak maakte gebruik van het spreekrecht voor slachtoffers. Ze zei dat haar benen verminkt zijn en dat ze het mentaal zwaar heeft. Ze sprak de veroorzaker rechtstreeks aan. "Je was je van geen kwaad bewust en zei dat het een ongeluk was. We zijn nu tweeëneenhalf jaar verder en zijn klaar met alle verhalen. We willen nu gerechtigheid", zei de vrouw. Joep zei dat hij het allemaal 'heel erg' vindt wat er is gebeurd.
De uitspraak van de rechtbank is over 14 dagen.