Hoe bestrijd je een carnavalskater zonder paracetamol?

gezondheidswetenschapper Samefko Ludidi © Riël Linssen
Veel alcohol drinken, ongezond eten en weinig slaap. Intensief carnaval vieren is een aanslag op je gezondheid. Voedingswetenschapper Samefko Ludidi uit Schinnen vertelt hoe je de kater op natuurlijke wijze, dus zonder paracetamol of ibuprofen, de baas blijft tijdens de vastelaovend.

Ervaringsdeskundige

Samefko Ludidi, de meeste mensen kennen hem op social media als dr. Ludidi, is een gezondheidsgoeroe pur sang en is dagelijks bezig met het begeleiden en coachen van mensen om een gezondere levensstijl aan te nemen. Je zou zeggen dat we dan aan het verkeerde adres zijn voor een aantal goede anti kater tips tijdens carnaval, maar Ludidi spreekt dat juist tegen. "Nee hoor, je bent aan het juiste adres! Ik ben, ondanks mijn werk, toch wel een behoorlijke ervaringsdeskundige op dit gebied hoor. Sterker nog; ik ben zelfs op carnavalsmaandag geboren. Dus het vieren van de vastelaovend zit in mijn bloed!"

Gifstoffen

Voordat de gezondheidswetenschapper uit Schinnen ons zijn anti kater tips gaat vertellen neemt hij eerst de definitie van een kater met ons door. "Er zijn twee dingen die gebeuren bij een kater. Ten eerste hopen gifstoffen zich in je lichaam op als je te veel alcohol nuttigt. Alcohol is namelijk een gifstof die er voor zorgt dat alle remmen los gaan, maar je lichaam krijgt gewoon niet genoeg tijd om dat allemaal te verwerken. Vandaar dus de uitdrukking: 'de kater, die komt later'. Ten tweede drijft alcohol het vocht in je lijf af. Je lichaam probeert dat te klaren waardoor je vochtgehalte dus sterk daalt. Vandaar dat je hoofd vaak ook gaat bonken tijdens het stappen."

Saai

Ondanks dat een biertje drinken tijdens carnaval er vaak 'gewoon' bij hoort, merkt Ludidi wel dat men zich steeds meer bewust aan het worden is van de gevaren van alcohol. "Eigenlijk vind ik het een kwalijke zaak dat er nog steeds reclame gemaakt mag worden voor alcohol en dat dat geassocieerd wordt met plezier. Men weet natuurlijk dat het nuttigen van alcohol vaak plezier met zich meebrengt. Maar er is ook een keerzijde. Zeker als je overmatig drinkt dan kan dat enorme gevolgen hebben voor je gezondheid. En als je bijvoorbeeld niet drinkt dan ben je niet gezellig of saai. Daar hebben we wat dat betreft nog een wereld in te winnen. Je kan prima een feestje vieren zonder alcohol. Maar vergeleken met 30 jaar geleden zijn we ons er wel steeds meer van bewust en dat is een goede zaak."

Pillen

Wie denkt dat je alleen een kater kan bestrijden met paracetamol of ibuprofen, is wat betreft de in Geleen geboren gezondheidswetenschapper op zijn achterhoofd gevallen. "Als je een beetje rekening houdt met basale levensstijlregels, dan kun je al een eind komen met het bestrijden van je kater en dan hoef je zelfs geen pil of tablet aan te raken. Er wordt namelijk vaak gedacht dat als één pil werkt, twee of drie pillen dan nog beter werken. Maar pillen zijn vaak kunstmatige en synthetische stoffen die we in het lichaam stoppen om vooral de symptomen en klachten te onderdrukken. Uiteindelijk is dat ook een soort van gif dat door je lichaam verwerkt moet worden. En juist tijdens carnaval heeft je lichaam het al druk genoeg. Vandaar dat ik geen fan ben van het slikken van paracetamol of ibuprofen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen."
Bekijk in onderstaande video hoe je je kater op een natuurlijke wijze kunt bestrijden tijdens carnaval.