Maastrichtenaar Remy naar Turkije met reddingshondenteam

Via Schiphol reist het team met de reddingshonden naar Turkije. © Remy Biesmans
Maastrichtenaar Remy Biesmans is zaterdag samen met Stichting Reddingshonden RHWW onderweg naar Turkije om daar hulpverlening te bieden in het rampgebied.
Een groep van zo'n 30 specialisten hoopt samen met 20 honden hulp te bieden in het rampgebied.

Goed voorbereid

"We zoeken naar slachtoffers, en hopelijk overlevenden", vertelt Biesmans in de auto naar Schiphol. "Ik weet niet wat ik ga aantreffen, maar we zijn goed voorbereid en helpen elkaar. Van een ramp van deze omvang mag je hopen dat je het nooit, dan wel een keer in je leven meemaakt."
De humanitaire hulpverleners zijn allemaal vrijwilligers. Biesmans vertelt dat verschillende reddingshonden verschillende specialisaties hebben, zoals puinzoeken in rampgebieden en mantrail, honden die getraind zijn in het vinden van vermiste mensen via hun geur. "Met de honden gaan ondersteuningsleden mee, specialisten die helpen." Dat zijn onder andere mountaineers en duikers.

Onderweg naar Turkije

Biesmans en zijn collega's kregen op de dag van vertrek te horen dat ze zouden gaan. Via Schiphol reizen ze af naar de provincie Hatay. Voor de reddingsoperatie werkt de stichting samen met de Samenwerkende Reddingshonden Organisatie.
Het team is onderweg naar Turkije om hulp te bieden. © Remy Biesmans