Grenswinkels zitten niet te wachten op statiegeld blik

Een vrouw wacht met net gekochte blikjes op haar lift. © Guus Benders (L1)
Het is in veel grensplaatsen een bekend beeld: Duitsers die met hele karren vol met blikjes frisdrank slepen. Aan deze kant van de grens is er namelijk geen statiegeld. Maar daar komt vanaf 1 april verandering in.
Vanaf die dag moet je in de supermarkt 15 cent per blikje statiegeld betalen. De maatregel moet leiden tot minder zwerfafval en meer recycling.

Goedkoper

In Duitsland geldt al jaren statiegeld op blik. Daar profiteren Limburgse grenswinkels nu nog volop van, want hier is dan goedkoper. Veel klanten vinden het makkelijker als ze het blik niet terug hoeven te brengen naar de winkel. Veel van die winkels zitten dan ook niet te wachten op de komst van statiegeld.

Duitse hoek

Ook Hay Bauer van Mecy 2 in Venlo ziet het met lede ogen aan. Hij heeft een pand aan het Nolensplein in de Duitse Hoek van de stad. Duitse klanten kunnen er tot aan de deur met de auto en halen karren vol met blikken. Talloze soorten frisdrank en energydrinks staan in pallets opgestapeld.

Vaste contracten

Voor Bauer is het goede handel. Maar als zijn omzet wegvalt doordat Duitsers niet meer komen heeft hij wel een probleem. "Ik zit met vaste contracten die gewoon doorlopen. De winkel heeft een huurcontract voor tien jaar. En daar moet ik er nog zeven van. Als ik hier geen blikken meer kan verkopen, moet ik iets anders verzinnen."

Uitgesteld

Toch ziet hij het positief in. "Eerst moet ik zien dat het ook daadwerkelijk op 1 april ingaat", zegt hij. De maatregel is al eerder uitgesteld. Eigenlijk zou al vanaf 1 januari statiegeld geheven moeten worden. Maar omdat er nog geen machines zijn om het logistiek geregeld te krijgen is dat uitgesteld. Of de nieuwe datum wel gehaald wordt, betwijfelt Bauer.

Groothandel

Voorbereid is hij in ieder geval wel. Behalve de winkel heeft hij aan de andere kant van de Maas in Blerick ook een groothandel in blikken. Zijn loods van 6.000 vierkante meter staat inmiddels tjokvol. "Alles wat geproduceerd is vóór 1 april, mag je nog verkopen zonder statiegeld. En aangezien zo’n blik gemiddeld een jaar houdbaarheid heeft, kun je daar nog wel even mee vooruit."

Extra voordeel

Bauer kan dus even vooruit, ook als de maatregel gewoon wordt ingevoerd zoals voorzien. Zijn Duitse klanten snappen het wel. "Ik vind het een hele goede maatregel die eigenlijk in heel Europa zou moeten gelden", zegt een Duitse man met twee treetjes frisdrank in zijn hand. Maar nu pakt hij net als Bauer wel nog even wat extra voordeel mee.