L1mburg Centraal: Miljoenen voor Mijnwaterproject Parkstad

Limburg moet van het gas af en daarom is het doel om voor 2030 60.000 woningen te verwarmen met water dat komt uit de gangen van de voormalige steenkoolgangen. © iStock
Herkenbosch luidt klokken voor slachtoffers aardbeving, miljoenenimpuls voor Mijnwaterproject in Parkstad en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
L1mburg Centraal van vrijdag 10 februari 2023:
Met de volgende onderwerpen:

Miljoenenimpuls voor Mijnwaterproject in Parkstad

Met een totale investering van 120 miljoen euro moet het Mijnwaterproject in de Parkstad uit het slop getrokken worden. Veertig miljoen komt van de provincie, tachtig miljoen van Enexis. Limburg moet van het gas af en daarom is het doel om voor 2030 60.000 woningen te verwarmen met water dat komt uit de gangen van de voormalige steenkoolgangen.

Herkenbosch luidt klokken voor slachtoffers aardbeving

Op veel plekken in Nederland luidden om één uur vanmiddag de kerkklokken uit solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Voor koster Leni Vlodrop in Herkenbosch was dat een heel speciaal moment. Haar eigen kerk raakte zwaar beschadigd bij een aardbeving in 1992.

Pizza's bakken voor Turkije

Op allerlei manieren proberen Limburgers geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Zo verkopen tientallen vrouwen van de Turkse Tevhit-moskee in Venlo pizza’s.

Buschauffeur blikt terug op OV-stakingen

Na vijf dagen staken in het streekvervoer zijn de werkgevers en de bonden nog niet verder tot elkaar gekomen. Vervolgacties worden daarom volgens de werknemers niet uitgesloten. In welke vorm is nog niet bekend. Net voor de staking spraken we met een Arriva-chauffeur over het eisenpakket. Nu blikken we met hem terug op de afgelopen stakingsperiode.

Vooruitblik op duel FC Emmen - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard wil zo snel mogelijk verzekerd zijn van nog een seizoen eredivisievoetbal. Een goed resultaat, zaterdag tegen FC Emmen, kan daar bij helpen. Deze week ging het toch vooral ook over de ramp in Turkije.

Nieuwe bestemming voor tankstation Withuis

In het jaar dat Elvis Presley zijn eerste liedje opnam ging in het gehucht Withuis een pompstation open. Het tankstation uit 1953 staat er nog steeds maar ligt er vervallen bij. De landelijke organisatie Boei gaat het restaureren. Benzinestation Caltex van de Californian Texas Oil Corporation is een icoon uit een lang vervlogen tijd.

Ummer d'r Neaver gaat oude opnames digitaliseren

Oude, belangrijke opnames wil je voor de toekomst goed bewaren. Dat geldt ook voor muziek. Dialectband Ummer d'r Neaver uit Kerkrade heeft de wens om hun muziek uit de begin jaren te digitaliseren. Muziek van zo'n veertig jaar geleden. De originele opnames staan op twee masterbanden, de vraag is alleen of die de tand des tijds hebben overleefd.