Nieuw ultimatum vakbonden na staking streekvervoer

Arriva-bus rijdt niet © iStock
Vakbonden FNV en CNV stellen werkgevers in het streekvervoer een nieuw ultimatum. Daarin krijgen werkgevers tot en met 20 februari de tijd om te reageren op hun cao-eisen.
Blijft een reactie uit, dan volgen nieuwe stakingen vanaf 22 februari.

Arbeidsomstandigheden

Medewerkers in het streekvervoer legden de afgelopen week in Limburg en de rest van het land het werk neer, uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. Buschauffeur Peter Janssen was een van de Limburgse stakers. Hij deed dat niet alleen voor een hoger loon, maar ook voor maatregelen om de werkdruk en het ziekteverzuim terug te dringen.

Impasse

De vakbonden en werkgevers zijn in een impasse terecht gekomen in de onderhandelingen over de grote cao in het streekvervoer, die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. Voor aanvang van de stakingen werden zowel door werkgevers als de bonden ultimatums gesteld. De bonden dreigden met stakingen als niet aan hun eisen tegemoet zou worden gekomen. Werkgeversvereniging VWOV zou op haar beurt het cao-bod dat voorlag laten vervallen als er gestaakt zou worden. Dat laatste gebeurde.

Salaris

VWOV geeft aan dat het een salarisverhoging van 11 procent verdeeld over twee jaar het hoogst haalbare is. FNV en CNV eisen echter respectievelijk een loonsverhoging van bijna 17 procent over een jaar en een loonsverhoging van 14 procent verdeeld over achttien maanden.

Staking

Om die eisen extra kracht bij te zetten, riepen de bonden hun leden op om afgelopen week voor vijf dagen het werk neer te leggen. Als gevolg daarvan viel een deel van het streekvervoer uit. Op meerdere dagen reed volgens VWOV slechts de helft van alle bussen. Ook vielen verschillende treinen uit. Zo reden op vrijdag in Limburg geen treinen van Arriva.