Wrakingsverzoek afgewezen: drugszaak gaat verder

Berichten tussen criminelen zijn een belangrijke inlichtingenbron voor de politie © Istock
Een Zuid-Limburgse drugszaak wordt niet door andere rechters behandeld. Een wrakingsverzoek van de advocaten is door de rechtbank in Maastricht afgewezen.
Justitie, rechters en advocaten zijn al maanden in een juridisch gevecht gewikkeld over de versleutelde berichtendienst EncroChat. Zo willen de advocaten wachten op een uitspraak van de Hoge Raad later dit jaar. Die beoordeelt of de door de politie gekraakte berichten als bewijs mogen worden gebruikt.

Wachten op uitspraak

Omdat de rechtbank niet wilde wachten op de uitspraak van het hoogste gerechtsorgaan van Nederland, besloten acht advocaten een wrakingsverzoek te doen. Omdat ze de rechters vooringenomen vonden, wilden ze dat de drugszaak door een andere rechtbank gedaan zou worden. Maar de wrakingskamer heeft dat verzoek afgewezen, waardoor dezelfde rechters de zaak binnenkort inhoudelijk gaan behandelen.

Verdachten

In de drugszaak staan acht verdachten terecht. Ze komen uit Sittard, Maastricht, Landgraaf, Heerlen en Hoensbroek. De politie kwam ze op het spoor dankzij de Encro-hack in 2020. Criminelen dachten dat ze ongestoord met elkaar konden communiceren, maar in werkelijkheid luisterde de politie mee. Daardoor werden miljoenen berichten onderschept en konden allerlei drugsinvallen werden gedaan. In Limburg werden zodoende drugs gevonden in een loods in Heerlen en werd in Maastricht een amfetaminelab ontmanteld.
Wanneer de zaak wordt behandeld is nog niet bekend.