Miljoenenimpuls voor Mijnwaterproject

Mijnwater © Mijnwater.com
De provincie Limburg investeert 40 miljoen extra in het Mijnwaterproject in de Parkstad. Mede door die investering is een dochterbedrijf van Enexis nu bereid om bijna 80 miljoen op tafel te leggen.
Dat bleek tijdens een Statenvergadering vrijdag in het gouvernement.

Koelen en warmen

Het doel van het Mijnwaterproject is om met mijnwater woningen en bedrijven in de Parkstad te verwarmen en te koelen in de zomer. Dat gebeurt door warm water in de voormalige mijngangen op te pompen. Het project loopt al bijna vijftien jaar en al die tijd zijn er al honderden miljoenen geïnvesteerd. Maar tot nu toe wordt er alleen verlies gemaakt. Volgens geheime stukken in handen van Dagblad de Limburger zou er iedere maand 500.000 euro bij moeten.

Stoppen of doorgaan?

De ambities zijn groot. De bedoeling is dat er voor 2030 zestigduizend woningen in Limburg worden aangesloten op mijnwater als warmtebron. Ook scholen, bedrijven en sporthallen zouden daarop aangesloten moeten worden. Maar veel partijen in de Staten hebben zorgen om de grote risico's. Vooral de VVD is kritisch. Statenlid Dries Lodewijks: "Het is nu kiezen uit twee kwaden. Doorgaan is onverantwoord. Nu stoppen lijkt ook onverantwoord. Dan zijn alle investeringen voor niks geweest." Een motie van de VVD waarin staat dat in de komende statenperiode het scenario -doorgaan met het mijnwaterproject- wordt vergeleken met het scenario -stoppen met het mijnwaterproject-, werd met een grote meerderheid aangenomen.

Rendabel

Volgens gedeputeerde Maarten van Gaans is doorgaan belangrijk in verband met de energietransitie. "We willen met z'n allen van het gas af. Dat is hard nodig. Maar mijnwater is alleen rendabel als we het toepassen op grote schaal en de huizen die ervoor in aanmerking komen al goed geïsoleerd zijn." Van Gaans geeft toe dat er risico's zijn die de overheid nu moet nemen. Maar partijen in de markt zouden er ook voor warm lopen en willen graag instappen. Als voorbeeld noemt hij een dochterbedrijf van Enexis dat bijna tachtig miljoen euro investeert nadat bekend werd dat de provincie opnieuw tientallen miljoen bijdraagt om van het mijnwaterproject een succes te maken.