Werkgevers streekvervoer: bal ligt bij vakbonden

Eén van de belangrijkste redenen voor de actievoerders om te staken, is om te komen tot een lagere werkdruk. © iStock
Hoewel vrijdag de laatste dag is van de vijfdaagse staking van het streekvervoer is er nog geen zicht op een overeenkomst tussen werkgevers en de vakbonden. De werkgevers zijn stellig: "De bal ligt nu echt bij de vakbonden."
Dat vertelde Tanja Copal namens de werkgevers bij de L1 Nieuwsshow vrijdagochtend.

Hardst getroffen

Werknemers van het streekvervoer staken al de gehele week door het hele land. Limburgse reizigers behoren tot de groep die het hardst getroffen wordt, hier rijdt nog geen 30 procent van de normale dienstregeling.

Muurvast

"De onderhandelingen zitten muurvast. Voor ons ligt de bal nu echt bij de vakbonden. Wij hebben een totaalpakket van 11 procent geboden. Dat werd resoluut van tafel geveegd", aldus Copal. "De vakbonden willen alleen om tafel met hun ultimatum als uitgangspunt. FNV wil 17 procent en een CAO voor 1 jaar, CNV 14 procent met een CAO van anderhalf jaar. Dat is ondenkbaar."

Sector onder druk

"Onze reizigersaantallen zijn nog altijd niet op orde, de sector staat zwaar onder druk. Dan is er geen 17 procent. Je kunt eindeloos staken, maar daarmee is er niet ineens meer geld", legt Copal uit.

Beweging

Copal hoopt, namens de werkgevers, dat er snel uitzicht is op een uitkomst. "De bal ligt nu echt bij de vakbonden, zij moeten in beweging komen. Ze schaden op deze manier alleen maar de betrouwbaarheid van de sector."