L1mburg Centraal: Limburg helpt Turkije en Syrië

De inzamelingsactie levert een logistieke uitdaging op. © L1
Overal in Limburg worden bossen aangeplant in de strijd tegen de klimaatsverandering. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Limburg Helpt: L1-inzamelingsactie voor Turkije en Syrië

L1 staat volgende week woensdag, 15 februari, volledig in het teken van Limburg Helpt, een inzamelingsactie voor Turkije en Syrië. Op de radio in alle programma's, maar ook op social media. L1mburg Centraal staat dan ook in het teken van de actie. Collega Bas van der Zwaan trekt tijdens Limburg Helpt de provincie door.

Staatsbosbeheer plant nieuw bos in Beesel

Het vroor afgelopen nacht fors en toch start Staatsbosbeheer in alle vroegte met het planten van nieuwe bomen in Beesel. Het perceel vormt een klein onderdeel van de 29 hectare aan bomen en planten die er dit jaar bij moeten komen in Limburg: 57.000 extra bomen en struiken. Extra natuur maar vooral: de bomen nemen CO2 op uit de lucht. En dat is goed voor het klimaat.

Meer Bomen Nu: bomen verplaatsen goed voor de natuur

Geen nieuwe bomen erbij planten, maar bestaande bomen verplaatsen. Goed voor meer CO2-opslag en de biodiversiteit. Dat is het idee achter de landelijke campagne Meer Bomen Nu. In totaal worden er in Limburg 30.000 boompjes verplant dit jaar.

Dino-vogels te zien in Maastricht

67 miljoen jaar geleden vlogen ze nog, grote vogels met een bek vol tanden en kleine patrijsachtige vogels. Deze dino-vogels werden 20 jaar geleden ontdekt aan de Belgische kant van de Sint-Pietersberg in Maastricht. De fossielen zijn de komende tijd te bezichtigen in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht.

Willem Janssen op koers met VVV-Venlo

Met een zesde plaats op de ranglijst ligt VVV-Venlo prima op koers voor een plek in de nacompetitie van de Keuken Kampioen Divisie. Voor een gedeelte is dat ook het succes van technisch manager Willem Janssen. De voormalige voetballer voelt zich in zijn nieuwe functie ondertussen prima thuis.

Doenrade heeft menukaart met halve porties

De vraag naar minder eten op je bord nam zo hard toe, dat Gasterie Dobbelsteyn in Doenrade start met een menukaart met halve porties. Je voorkomt verspilling en het is DE uitkomst voor mensen die een maagverkleinende operatie hebben gehad, zoals Emmy Schwillens.