Jaren 50 glans komt weer terug bij tankstation Withuis

Caltex benzinestation in Withuis krijgt nieuwe bestemming na restauratie door organisatie Boei. © L1 (Peter Beeker)
In 1953 nam Elvis Presley zijn eerste liedje op en in Withuis ging het Caltex pompstation open. "Toen één van de mooiste tankstations van Nederland dat op een Amerikaanse manier was gebouwd", zegt oud-werknemer Marie-Anne van der Cruijs (77).
Het is een klein wonder dat het tankstation nog staat. 40 jaar stilstand heeft puinhoop gemaakt van het gebouw aan de Rijksweg bij Withuis.

Restauratie

"Daar moet je een beetje doorheen kijken. Maar het is wel één van de hetere vuren waar we nu als organisatie voor staan", vertelt Arno Boon. Hij is directeur van Boei uit Amersfoort. Restaureren van interessante gebouwen en objecten is het werk van de non-profit organisatie die gesteund wordt door de BankGiro Loterij. "Er zijn nog een paar van dit soort tankstations in Nederland. Amerikaans is het in die zin dat de bouwstijl heel modernistisch is en speels."

Mooie tijd

De Californian Texas Oil Corporation (Caltex) koos destijds een strategische plek voor het benzinestation. Vlak bij de Belgische grens waar de brandstofprijzen in de jaren vijftig veel hoger lagen dan in Nederland.
"Het was hier altijd druk met auto's en vrachtwagens. Mijn schoonmoeder Pauline kwam midden in de nacht haar bed zelfs uit als er iemand met een brommer een paar liter wilde tanken." Van der Cruijs werkte jarenlang samen met haar man en schoonouders aan de pomp. "Het was een mooie tijd."

Plannen

Als eerste wordt het oude tankstation waterdicht gemaakt. Boon: "Dan kunnen we verder verval voorkomen. Daarna maken we bekend waar ondernemers zich kunnen melden met mooie plannen. Het moet in ieder geval een publieksfunctie krijgen. Ideeën voor een klein brouwerijtje of een halteplek voor fietsers heb ik al gehoord."
Van der Cruijs is blij dat de redding na zoveel jaren nabij is. "Nu ziet het er natuurlijk niet uit, maar het was een uniek gebouw waar ik nog altijd veel voor voel."