Maagbandmenu steeds vaker op de kaart

Steeds vaker houden restaurants rekening met mensen die kleinere porties eten. Er zijn zelfs speciale menukaarten voor mensen die bijvoorbeeld een maagverkleinende operatie hebben gehad.
Zo kunnen zij toch nog genieten van lekker eten. Mede om die reden gaat Gasterie Dobbelsteyn in Doenrade starten met een menukaart met halve porties.

Doelgroep

‘Geef me niet te veel’ of ‘ik wil graag een kleinere portie bestellen’. Het was steeds vaker dat Erik Cremers, eigenaar van Gasterie Dobbelsteyn in Doenrade het hoorde van zijn gasten. Het zette hem aan het denken, zeker omdat zijn doelgroep ook vaak bestaat uit zestigplussers waarvan bekend is dat ze minder eten. Maar ook mensen die een gastric bypass of sleeve operatie hebben ondergaan komen bij Cremers in het restaurant eten.

Menukaart met halve porties

Cremers kwam op het idee om een menukaart te maken met halve porties. De gerechten zijn veelal hetzelfde als bij de gewone menukaart, alleen de porties zijn kleiner. Voor Emmy Schwillens een ideale uitkomst. Zij kreeg ruim negen jaar geleden een gastric sleeve oftewel een maagverkleining. “Het is heel fijn om toch lekker te kunnen eten in kleine porties. Je bent toch Limburgse en het bourgondische blijft, ook al kun je minder eten”, legt ze uit.

Verspilling

Na carnaval zal Cremers de menukaart invoeren in zijn restaurant. De halve porties gaan alleen niet de helft van de prijs kosten. "We hebben er natuurlijk wel het werk aan, maar als bijvoorbeeld een grote portie 12,50 euro kost, zal de halve portie 7 euro zijn", legt Cremers uit. "Het gaat veel mensen niet eens om het geld, maar ze vinden het zonde dat het eten wat het op bord blijft liggen, wordt weggegooid. Veel mensen zijn erg bewust bezig met het tegengaan van verspilling." Dat beaamt Schwillens: "In Nederland zijn doggybags nog niet zo gebruikelijk, dus dan is dit een prima alternatief."

Kinderpizza’s

Ook in Echt bij Restaurant en Pizzaria Il Caminetto doen ze aan kleinere porties, laat eigenaresse Kooiman weten. "Bij ons kunnen alle gerechten kleiner gemaakt worden: pizza, pasta, noem maar op. Wij doen ook helemaal niet moeilijk als een volwassene een kinderpizza wil bestellen." Klanten krijgen voor een kleine portie vervolgens een aangepaste prijs. "We geven geen korting, want we hebben er wel werk aan, maar omdat we minder ingrediënten gebruiken, wordt de prijs wel aangepast." Kooiman ziet de laatste jaren een toename van mensen die steeds minder eten en stelt zich daarom meegaand op.

Eén hoofdgerecht: twee borden

Bij Hotel Oolderhof in Herten hebben ze recent op de menukaart gerechten in kleinere porties toegevoegd. Eigenaar Frank Cergnul legt uit: "Onze doelgroep bestaat voor een groot deel uit ouderen. We krijgen dan ook steeds vaker te horen: ‘niet te veel’." Bij Oolderhof maken ze dus al de pastagerechten kleiner of krijgen mensen minder frietjes erbij. "Anders gaat het eten weer retour naar de kok en dat vinden mensen vaak jammer."

Geen korting

Korting voor mensen met een maagverkleining geeft Cergnul niet. "We proberen wel met mensen mee te denken door ze bijvoorbeeld te adviseren om een hoofdgerecht te nemen en dan serveren we dat op twee borden. Dan krijgen mensen feitelijk geen korting, maar betalen ze maar één gerecht."

Uitleggen

Schwillens merkte als ze ging uiteten dat ze vaak de vraag van personeel kreeg of ze het eten niet lekker vond als ze een groot deel op haar bord liet liggen. 'Heeft het niet gesmaakt mevrouw?’, vroegen ze dan. Terwijl dat helemaal niet het geval was, maar je hebt ook geen zin om aan jan en alleman elke keer alles uit te leggen."