Deelfietsen dubbel zoveel gebruikt tijdens staking

Deelfietsen worden tijdens de vijfdaagse staking veel gebruikt. © Edward-Media
Reizigers die doorgaans de bus of regionale trein nemen, pakten maandag en dinsdag vaker een deelfiets.
In Maastricht was maandag en dinsdag het aantal ritten met deelfietsen van Arriva twee keer zo hoog als in de afgelopen weken, zegt een woordvoerder. De staking lijkt volgens hem de oorzaak te zijn van de verdubbeling.

NS-fietsen

Ook fietsen van NS zijn maandag en dinsdag 22 procent vaker verhuurd dan op dezelfde dagen in de afgelopen twee weken, meldt een woordvoerster. In totaal staan op 300 treinstations 22.000 ov-fietsen van NS. Op maandag was het aantal ritten iets hoger dan op dinsdag. "In Utrecht en Den Bosch waren op maandagochtend om 10.00 uur alle fietsen verhuurd. In de middag waren ze weer beschikbaar."
De woordvoerster kan niet met zekerheid zeggen of de stijging door de staking komt. Het zonnige weer kan ook een reden zijn geweest dat reizigers vaker een fiets pakten.

Staking

Reizigers die deze week gebruik willen maken van het streekvervoer moeten op zoek naar een alternatief: vijf dagen lang leggen buschauffeurs en treinpersoneel het werk neer. Eén van de belangrijkste redenen voor de actievoerders om te staken is de hoge werkdruk. Ook strijden de actievoerders voor een hoger loon.