Inzamelpunten aardbeving: 'Breng geen spullen meer'

De animo om goederen te brengen voor de ramp in Turkije en Syrië is zo groot, dat er tijdelijk een stop is voor het brengen van bepaalde spullen.
Met name de Turkse gemeenschap krijgt zoveel spullen dat het voor logistieke problemen zorgt.

Steeds meer vrachtwagens

Het logistieke bedrijf dat de spullen vanuit het verzamelpunt in Venlo en van daaruit naar Turkije brengt, kan de toestroom van spullen nauwelijks aan. Umut Koç, eigenaar van het transportbedrijf, heeft al meerdere keren het aantal vrachtwagens dat de spullen wegbrengt moeten aanpassen. Meer dan vier vrachtwagens vol zijn er richting Turkije vertrokken.
Hij doet daarom nu een oproep om geen tweedehands spullen meer te brengen. "We zitten hartstikke vol. We hebben extra vrachtwagens moeten inzetten." Koç geeft aan dat ze geen tweedehands spullen meer accepteren, alleen nog nieuwe.

Eisen aan donaties

Bij de vrouwengroep Moskee Venlo kunnen wel nog tweedehands spullen gebracht worden. "Die moeten aan bepaalde eisen voldoen", zegt Ayse Uysal. "Gebruikte dekbedden, mutsen, handschoenen en voor de kinderen luiers, vochtige doekjes, en slaapzakken zijn van harte welkom." Ook nieuwe producten en kleding worden aangenomen.

Geen contact met vrienden en familie

Faihaa Jaber en Hanan Alhouri, afkomstig uit Damascus en woonachtig in Maastricht, ervaren dat het lastig is om vanuit hier hulp te leveren en kijken machteloos toe. "We kunnen niets doen voor de mensen in Syrië, alleen maar bidden", zegt Alhouri. "Ik heb familie en vrienden in Zuid-Turkije. Het gebouw waarin zij woonden is ingestort en ze liggen mogelijk nog onder het puin. We hebben geen enkele informatie over hoe het met ze is."
Volgens Jaber is de situatie in Syrië precair doordat er de afgelopen twaalf jaar oorlog is geweest. "Er is geen gezondheidszorg, geen hulp van veel organisaties vanwege de oorlog." Ze wil in een brief aan de Verenigde Naties oproepen om Syrië te steunen, ondanks de oorlog.
Woensdag 15 februari is er een landelijke campagnedag van Giro 555. L1 zal hierbij aanhaken via de actie Limburg Helpt.