Ontslaggolf bij callcenter Mercedes-Benz Maastricht

Het bedrijf in Maastricht hield zich tot voor kort nog bezig met het aantrekken van nieuwe medewerkers voor het Europese Callcenter © iStock
Bij Mercedes-Benz Maastricht worden 380 van de 1300 medewerkers van het Europese callcenter ontslagen. De afdeling, het Mercedes-Benz Customer Assistance Center, wordt naar Griekenland verplaatst.
De vakbond FNV is geschrokken van het massaontslag en het verplaatsen van de afdeling: "De werknemers hangen bij ons meteen aan de telefoon. Dit veroorzaakt onrust, zeker als je in deze tijd je baan verliest. Daar schrikken mensen erg van", vertelt Elly Heemskerk van het FNV.

Niet sjiek

Medewerkers kregen dinsdag het nieuws te horen. Vakbonden FNV en CNV werden woensdag pas op de hoogte gesteld. "In Nederland is het gebruikelijk dat eerst de bonden worden geïnformeerd. Het is niet sjiek", zo vat Heemskerk het samen.

Internationals

De afdeling van het callcenter bestaat grotendeels uit internationals, waar klanten voor vragen in het Engels te woord worden gestaan. Het ontslag raakt zowel vaste medewerkers, zo'n 240, als 140 mensen met een tijdelijk contract. In totaal zijn er 1300 mensen die bij deze afdeling van de klantenservice werken.

Niets ondertekenen

Een sociaal plan is er nog niet, zo laat Heemskerk weten. Een bijeenkomst voor het personeel staat komende maandag op de planning. Veel buitenlandse call agents kennen hun rechten niet. "Het is nu vooral belangrijk dat er goede begeleiding komt voor de mensen die hier mee te maken hebben en natuurlijk goede afspraken over de voorwaarden." Voor FNV is het belangrijkste dat mensen begeleid worden naar ander werk. "Wij willen dat er een sociaal plan komt, zodat mensen nu nog geen ander aanbod van dezelfde werkgever ondertekenen. Dan zitten ze daar niet aan vast als ze een ander of beter aanbod krijgen."

Grootste ontslag

Niet eerder werd er op deze schaal in Nederland personeel ontslagen bij een callcenter, waar doorgaans vooral personeel gezocht wordt. Anders dan door andere media wordt gemeld, werd er volgens meerdere werknemers aan L1 bevestigd dat er al lange tijd gesproken werd over de reorganisatie bij Mercedes-Benz.