Jongeren schrapen sigarettenpeuken van de stoep

Studenten en scholieren in Maastricht hebben tienduizenden peuken opgeruimd in Maastricht.
Dat deden ze dinsdag samen met de landelijke organisatie Peukenzee.

Bewustzijn

Volgens de campagnevoerder James Dodge moet de opruimactie bewustzijn creëren. Mensen gooien vaak veel makkelijker sigaretten op straat weg, terwijl het gewoon afval is: "Zodra je een blikje vasthebt dan denk je ook niet; ik gooi het op de grond."

Vervuilend

Per jaar belanden in Nederland 10 miljard peuken op straat. Terwijl de filters voor 99 procent uit plastic bestaan. Daarbij verontreinigt slechts één peuk ook nog zo'n 8 liter grondwater en bevat deze zo’n 3000 chemicaliën en harde metalen.

Palen

De vrijwilligers rapen soms wel 15.000 peuken op een ochtend. Er worden ook speciale palen geplaatst voor de sigaretten in te bewaren, in de hoop dat mensen zien hoeveel er echt gerookt wordt. "Ik hoop dat mensen zichzelf gaan afvragen waar ze mee bezig zijn", aldus Dodge.

Peukenzee

Ooit werd het initiatief bedacht door twee studenten Mathew en Edu. Ze waren helemaal klaar met sigarettenpeuken die overal op straat lagen. Peukenzee moet ervoor zorgen dat mensen zich ervan bewust worden dat een sigaret op de grond gooien niet normaal is.

Uitbreiding

Eerder lag de focus van Peukenzee op festivals en evenementen, maar die is nu uitgebreid naar samenwerkingen met bedrijven, gemeentes, verenigingen, universiteiten en hogescholen. In Maastricht werd de opruimdag georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht.