Oud-VVV'er Evren Korkmaz: 'Nooit zoiets heftigs meegemaakt'

Evren Korkmaz © AFP
De Venlose Evren Korkmaz (25) dacht tijdens zijn slaap dat er een stevige wind woei, tot hij zijn tv en glazen hoorde omvallen. De oud-speler van VVV zag in de ochtend pas de gigantische ravage die de aardbeving in zijn woonplaats Adana had aangericht.
Vier jaar geleden trok Korkmaz naar het geboorteland van zijn ouders, nadat een doorbraak van de in de Venlo geboren verdediger uitbleef. Hij ging wonen in Adana, waar hij sindsdien voor Adanaspor speelt. De woonplek van de Venlonaar ligt hemelsbreed zo’n tweehonderd kilometer van het epicentrum van de aardbeving, Gaziantep, af.

Harde wind

Korkmaz vertelt aan het AD dat hij eerst niet doorhad dat Turkije door de zwaarste aardbeving sinds 1939 getroffen werd. "Ik dacht nog: dit is wel een heel harde wind", vertelt hij. Toen ik vervolgens hoorde dat mijn tv en glazen op de tafel omvielen, wist ik dat het goed mis was. Het duurde wel twee minuten. Daarna hoorde ik buren schreeuwen en huilen. Iedereen was en is in zware paniek".

Roodgloeiend

Zijn telefoon stond maandagmorgen roodgloeiend van bezorgde familieleden en vrienden uit Nederland. "Met mij is alles goed, maar stadsgenoten zijn er slecht aan toe. Er zijn hier zeven of acht flatgebouwen van ongeveer twintig hoog ingestort. Daaronder liggen waarschijnlijk nog mensen. Er wordt hier gemeld dat 150 mensen zijn overleden. Gevreesd wordt voor meer. Deze aardbeving is als een complete verrassing gekomen."

Spelershotel

De komende dagen kan Korkmaz niet thuis slapen. Met al zijn teamgenoten heeft hij van de clubleiding te horen gekregen dat zij de komende dagen in het spelershotel moeten verblijven. "De paniek is groot. Iedereen is bang, ook omdat nog niet zeker is of we alle bevingen hier gehad hebben. Als ik nu vanuit de auto om me heen kijk, zie ik verwoeste gebouwen en winkels. Iedereen trekt het centrum uit, naar een veilig gebied. Ik heb nog nooit zoiets heftigs meegemaakt".