Moskee in actie voor Turkije: 'Niks doen is geen optie'

Hulpverleners zoeken naar slachtoffers in de Zuid-Turkse stad Adana. © ANP
Chaos en ellende in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen maandag. De Turkse gemeenschap in Limburg leeft intens mee en zette vrijwel meteen verschillende hulpacties in gang.
"Ook mensen uit Venlo en omgeving hebben familie in het getroffen gebied en zijn enorm geschokt", vertelt Hakan Tasdemir van de Venlose moskee op L1 Radio.

Weertse onder puin vandaan gehaald

Het dodental na de zware aardbevingen is inmiddels opgelopen tot meer dan 5000. Een 19-jarige vrouw uit Weert is maandag levend onder het puin vandaan gehaald. De flat waarin zij zich bevond stortte in. Een achterneefje van vier jaar oud overleefde de ramp niet.

Geld en pizza’s

"Niks doen is geen optie", zegt Tasdemir. De moskee in Venlo is meerdere initiatieven gestart. "Met de koepelorganisaties van moskeeën zamelen we zoveel mogelijk geld in en de vrouwenafdeling van onze moskee gaat vrijdag Turkse pizza's maken. Ook die opbrengst wordt gedoneerd."

Contact

Veel communicatiekanalen liggen plat en de weersomstandigheden in het aardbevingsgebied bemoeilijken de zoektocht naar slachtoffers. Tasdemir: "We proberen via allerlei kanalen met de instanties ter plekke contact te hebben en zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen. Over de situatie ter plaatse, maar ook over familieleden van mensen uit onze regio die nog vermist worden."

Hulpgoederen

Vanuit Venlo gaan er ook hulpgoederen naar het getroffen gebied. "Samen met een logistiek bedrijf zijn we gestart met het verzorgen van hulpgoederen. Dinsdag gaat er een vrachtwagen naar Turkije en vrijdag gaat een tweede vrachtwagen die kant op."