Politieke impasse Landgraaf lijkt nog niet voorbij

Het gemeentehuis van Landgraaf © iStock
De impasse in de Landgraafse gemeenteraad is nog niet voorbij. Twee weken geleden liep de voltallige oppositie weg tijdens een debat over de integriteit van CDA-wethouder Stijn Kropman.
De grootste coalitiepartij GBBL heeft namelijk geen behoefte aan verder overleg, vóórdat een integriteitsonderzoek naar Kropman is afgerond. Dat laat GBBL-fractievoorzitter Ton Embregts weten aan L1.

Lekken

De kwestie Kropman draait om de vraag of hij als wethouder vertrouwelijke informatie uit het college heeft gelekt aan de CDA-fractie. Een debat hierover op 26 januari eindigde toen een verzoek van de GBBL-fractie om de vergadering te schorsen werd aangenomen vóórdat er antwoord was gegeven op vragen van de oppositiepartijen. Die verlieten daarop verontwaardigd de vergadering.

Extra vergadering

Ook bij de vervolgvergadering op 2 februari lieten oppositiepartijen PVV, SP, VVD, PvdA en GroenLinks verstek gaan. Die partijen hebben de burgemeester gevraagd om op 13 of 15 februari een extra raadsvergadering in te plannen over de integriteitskwestie. Daar wil GBBL, dat met 11 zetels veruit de grootste partij is, dus niet aan meewerken tot een integriteitsrapport naar Kropman is gepubliceerd.