Weertse onder puin gered na aardbeving Turkije

Reddingswerk in de stad Adana, op zo'n 100 kilometer van Kirikhan © ANP
Een 19-jarige Weertse is levend onder het puin vandaan gehaald, na de zware aardbeving in Turkije en Syrië.
Malak Alhayel was in de Zuid-Turkste stad Kirikhan toen de aardbeving toesloeg, vertelt haar oom in het Eindhovens Dagblad. De flat waarin ze zich bevond stortte in. Een achterneefje van vier jaar oud overleefde de ramp niet.

Syrië

Malak Alhayel vluchtte uit Syrië woont sinds 2015 in Weert met haar vader, moeder en de broer van haar moeder. Malak was op het moment van de aardbeving in Turkije vanwege een medische behandeling. Kirikhan ligt in het zuiden van Turkije, niet ver van de grens met Syrië. De stad heeft zo'n 75.000 inwoners, hoeveel slachtoffers er zijn gevallen is niet bekend maar volgens Malaks oom zouden er naar schatting 200 levens te betreuren zijn.

Doden

Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2509 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1541 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental maandagavond tot nu toe op 968, met 538 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

Hulp

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. Er zijn zeker 9000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Turkije en Syrië krijgen internationaal veel noodhulp aangeboden. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.