Maastricht Aachen Airport bleef binnen geluidsnormen

Maastricht Aachen Airport. © Jean-Pierre Geusens
Maastricht Aachen Airport (MAA) is vorig jaar binnen de geluidsnormen gebleven.
Er zijn geen overschrijdingen geweest, meldt toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van cijfers over het gebruiksjaar 2022.

Minder vrachtvliegtuigen

Er zijn op Maastricht Aachen Airport vorig jaar minder vrachtvliegtuigen geweest dan in 2021. Vijf vliegtuigen stegen op of landden na 23:00 uur, maar deze vluchten vielen allemaal onder de uitzonderingcategorieën in de wet. Daarom wordt dit niet als een overschrijding gezien en hoefde er volgens de ILT niet handhavend opgetreden te worden.
De toezichthouder onderzocht bovendien 13 vluchten die op MAA van de vertrekroutes afweken. De afwijkingen bleken echter marginaal of op aanwijzing van de luchtverkeersleiding.

Andere regionale luchthavens

Ook Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport zijn vorig jaar binnen de geluidsnormen gebleven, stelt ILT. Het Rotterdamse vliegveld kreeg waarschuwingen voor drie landingen tussen middernacht en 1:00 uur die niet voldeden aan de regels. In totaal werden daar 1308 nachtvluchten uitgevoerd; meer dan de helft daarvan betreft traumahelikopters die van de luchthaven opstijgen.
Lelystad Airport hield zich aan de regels voor nachtvluchten.
Van Groningen Eelde Airport en Eindhoven Airport zijn nog geen cijfers bekend.