OM blijft bij 30 jaar celstraf voor Sergio K. in zaak-Prins

De rotonde op de grens van Brunssum en Heerlen waar Sven Prins om het leven werd gebracht © Bing Maps/Politie
Het Openbaar Ministerie vindt dat er "een spelletje" is gespeeld om Sergio K. vrijgesproken te krijgen in de zaak rond de moord op Sven Prins in Brunssum in september 2015.
Ruim een jaar onderzoek leverde volgens de aanklager alleen "een spel op om twijfel en verwarring te zaaien".

Toch dertig jaar

De advocaat-generaal eiste daarom maandag bij het hof toch gewoon dertig jaar cel tegen K. Net als tegen zijn twee medeverdachten Xionel B. en Jurandy T. Die twee zouden volgens de aanklager ook dertig jaar moeten zitten. K. en B. kregen eerder bij de rechtbank ook al dertig jaar voor de moord, T. levenslang.

Beschoten

Prins werd in september 2015 tijdens een achtervolging in de auto met meerdere salvo’s uit een kalasjnikov beschoten. Toen hij strompelend een tuin in vluchtte, werd hij in de rug geschoten. De man bij wie Prins in de auto zat, kon gewond ontkomen.

Vierde persoon

Nadat in september 2021 in hoger beroep ook al de strafeis van dertig jaar klonk, klonk van de tribune een verwensing en de naam van een vierde persoon. Die zou in de auto hebben gezeten en K. niet. Die zou onschuldig zijn veroordeeld.
Sergio K. had tot de naam van de publieke tribune klonk, nooit de naam van de vierde persoon, Hassan K. genoemd. Hij zei dat hij zweeg uit angst voor represailles en dat hij zelfs had overwogen om dan maar dertig jaar te zitten. De advocaat-generaal noemde het "onbegrijpelijk dat K. al vanaf september 2015 zegt te weten hoe het zit, maar al die jaren, ook na vijf jaar detentie niets zegt, zelfs niet tegen zijn partner."

Spelletje

Het vermoeden bij justitie is dat er een spel is gespeeld, zodat Jurandy T. door Sergio K. kan worden verzorgd, terwijl die zijn straf uitzit. Sergio K. zou T. dan bijvoorbeeld geld of drugs kunnen leveren. Dat idee werd ook geopperd door Xionel B., die zelf ook ontkent bij de schietpartij te zijn geweest.
Advocaten in de zaak pleiten deze maandag. Wanneer de uitspraak is, is nog onduidelijk.