Geen treinen Arriva en amper bussen door vijfdaagse staking

Deelfietsen worden tijdens de vijfdaagse staking veel gebruikt. © Edward-Media
Er rijden maandag geen Arriva-treinen in Limburg vanwege de landelijke staking. Ook rijden er amper bussen.
Reizigers wordt geadviseerd kort voor vertrek de reisplanner te checken, die wordt steeds actueel bijgewerkt.

Geen treinen

De streekvervoerder heeft maandagochtend nog geprobeerd een passende treindienstregeling te maken met de medewerkers die wel willen werken. "Helaas is dit in Limburg op zo'n korte termijn niet gelukt", laat Arriva maandagochtend weten. De snelbussen tussen Heerlen en Maastricht rijden wel.
De actievoerders strijden voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen. Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal zijn de twee cao's waarvoor wordt gestaakt, goed voor meer dan 14.000 mensen. Medewerkers van de NS vallen onder een ander cao; NS-treinen rijden wel.

Minder bussen

Ook rijden er amper bussen. Arriva schat dat het merendeel van de bussen maandag niet rijdt: zo'n 30 procent van de ritten gaat wel door, laat de vervoerder rond 7:30 uur weten.
De buurtbussen rijden in alle regio's wel.

Eerdere staking

Een landelijke streekvervoerstaking zorgde er vorige maand al voor dat de dienstregeling van bussen en treinen twee dagen lang flink ontregeld raakte. De vervoersbedrijven stelden dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s. Volgens vakbond FNV was de werkelijke impact veel groter. "Wij denken dat er eigenlijk 70 procent niet reed", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

Reiziger de dupe

De bonden zijn zich ervan bewust dat ze de reiziger duperen met hun actie. "Dat is heel zuur. Ook buschauffeurs doen niets liever dan mensen van A naar B vervoeren. Maar de grens is echt bereikt", verklaart Van der Gaag. Vakbond CNV spreekt van een "noodsignaal". De roosters zouden veel te krap zijn. Veel chauffeurs vallen daardoor ziek uit, met als gevolg dat anderen de gaten moeten vullen en dat de werkdruk nog verder oploopt.

'Niet van deze planeet'

Werkgeversorganisatie VWOV heeft aangegeven de staking onnodig te vinden. Tegelijkertijd noemt VWOV-voorzitter Fred Kagie de looneis van FNV "niet van deze planeet". Voor de VWOV was de opstelling van de bonden reden om zelf ook een ultimatum te stellen. Als de bonden niet op tijd zouden ingaan op het laatste bod van de werkgevers, dan zou het vervallen. Dat laatste is inmiddels gebeurd.
Kagie zegt wel weer met de bonden te willen praten, maar volgens hem is het dan nog maar de vraag of het eerdere loonbod van de werkgevers van 8 procent in 2023 opnieuw op tafel komt.