Video: Bomen onvindbaar in memoriebos Sittard

De nummerbordjes waren niet of nauwelijks te lezen. © ZO-NWS
In de memoriebossen aan de rand van de wijk Kollenberg in Sittard hebben sommige boomeigenaren moeite om hun herdenkingsplek terug te vinden.
De ouders van Kim van Hoesel plantten in 2014 een boom met het nummer 33. Na het overlijden van haar vader Theo van Hoesel, afgelopen december, kunnen zijn dochter en vrouw de boom niet meer vinden.

Bordjes

"We hebben dik twee jaar geleden al aangegeven dat de paaltjes bij de bomen aan het verrotten waren. Ook zagen we dat de nummerbordjes niet of nauwelijks te lezen waren. Bovendien stond het onkruid hoog en was het bos moeilijk begaanbaar", zegt Kim die donderdag weer op zoek ging naar de boom. "Het was de wens van mijn vader dat zijn as hier uitgestrooid werd maar we weten niet bij welke boom we moeten zijn, echt triest".

Plattegrond

Wil Krekels van Stichting Behoud Kollenberg, verantwoordelijk voor het onderhoud, is niet blij met de ophef. Hij snapt het verdriet maar vindt het probleem wel meevallen. "Als je hier bent en op de plattegrond kijkt kan je jouw boom makkelijk terugvinden". Toen de voorzitter van de stichting donderdag met Van Hoesel ging zoeken bleek er toch verwarring te ontstaan over de precieze plek van boom nummer 33. Krekels belooft beterschap: de stichting gaat met een bijdrage van 500 euro van de gemeente een aantal paaltjes vernieuwen en zorgen dat de nummers op de bomen weer goed zichtbaar zijn zodat de nabestaanden de herdenkingsplek voor hun geliefden weer makkelijk kunnen vinden. Ook zal er zo snel mogelijk gesnoeid worden.
"Als we zeker weten welke boom de onze is kunnen we weer een stukje van het verdriet een plaats geven en de as uitstrooien", zo besloot een duidelijk geëmotioneerde Kim van Hoesel het bezoek.
Op de Kollenberg in Sittard liggen drie herdenkingsbossen. Zo'n 425 bomen zijn voor 75 euro per stuk gekocht en geplant door mensen die een plek zochten om hun geliefden te herdenken. Na een oproep van Van Hoesel op Facebook heeft nog een aantal gedupeerden zich gemeld.