Meer vrouwen lijsttrekker in Provinciale Statenverkiezingen

Stockfoto © iStock
Er staan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 meer vrouwelijke dan mannelijke lijsttrekkers op de kieslijst.
De kieslijst werd vrijdag openbaar gemaakt. Dit jaar doen er 20 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg.

Deelnemende partijen

Van de partijen die in de laatste verkiezingen een of meerdere zetels gehaald hebben, zijn dat: CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Vrijheid, VVD, SP, GroenLinks, Partij van de Arbeid, D66, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren, Belang van Nederland, Omzien! en 50PLUS.
Partijen die momenteel niet in de Provinciale Staten zitten en wel meedoen aan de verkiezingen, zijn: ChristenUnie, BBB, Limburgse Senioren Partij, AWP voor Water, Klimaat en Natuur, Ja21, Jezus Leeft en Hart voor Vrijheid.

Kieskringen

Tijdens de verkiezingen is er een kieskring Maastricht en een kieskring Venlo. Partijen kunnen daardoor in verschillende regio's met verschillende kandidatenlijsten meedoen. Hart voor Vrijheid en Jezus Leeft doen niet mee in de kieskring Venlo.
Opvallende partijen die dit jaar niet meedoen zijn Denk en Volt.

Lijsttrekkers

Er zijn in de twee kieskringen in totaal tien mannelijke en elf vrouwelijke lijsttrekkers. Elke partij heeft dezelfde lijsttrekker in zowel kieskring Maastricht als kieskring Venlo, behalve Lokaal-Limburg. In het zuiden van de provincie wordt voor die partij de lijst aangevoerd door Raimond Franssen, in het noorden is de lijsttrekker Dré Peters.
Bekijk hier het aantal deelnemers per partij in kieskring Maastricht:
Bijna elke partij heeft zowel vrouwen als mannen in de top vijf staan. Er zijn slechts drie uitzonderingen: de kieslijst van de partij JA21 bestaat geheel uit mannen, de tweekoppige lijst van Omzien! en de eenkoppige Jezus Leeft bestaan uit louter vrouwen.
Bekijk hier het aantal deelnemers per partij in kieskring Venlo: