Top drie meest gewaardeerde stations in miniatuur

03_02_Meest_gewaardeerde_staion_NL_foto
Klimmen-Ransdaal is het meest gewaarde station van Nederland. © L1
Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron.
Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.

Top drie in Zuid-Limburg

Ook de nummers twee en drie zijn te vinden op de Heuvellandlijn. Namelijk: station Schin op Geul (kreeg van reizigers een 8,2) en station Valkenburg (8,1.) Het laagste cijfer kreeg station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant. Het was het enige station met een onvoldoende, een 5,2.

Waardering

"Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen", aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

Stations in miniatuur

Bert Senden uit Guttecoven maakt al 40 jaar miniatuur treinstations, treinen en gebouwen. De Limburgse top drie heeft hij allemaal in miniatuurvorm met een schaal van 1: 87 gemaakt.
Het station Klimmen-Ransdaal was voor hem vrij gemakkelijk na te bouwen omdat hij de bouwtekeningen van het station in zijn bezit heeft kunnen krijgen. "Belangrijk voordat je ergens aan kunt beginnen zijn tekeningen. Als je die hebt ben je voor 50 procent al op weg. Kenmerkend en bijzonder voor Klimmen-Ransdaal, wat maar bij twee stations in Nederland voorkomt, is het vakwerkbouw. Naar Duits voorbeeld wat je ook in de Limburgse vakwerkboerderijen ziet."