Slachtoffer al voor dodelijke schietpartij opgezocht

Een 29-jarige man uit Aken kwam om het leven. © Orange Media
Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij op 2 mei 2021 in Hoensbroek werd volgens de politie vermoedelijk al voorafgaand aan het incident gezocht.
Dat meldt de politie vrijdag. Bij de schietpartij op de Schuureikenweg kwam een man uit Aken (29) om het leven.

Voorverkenning

Uit het rechercheonderzoek is naar voren gekomen dat er voorafgaand aan het incident twee personen in Aken actief op zoek waren naar het slachtoffer, aldus de politie. "Deze informatie wijst in de richting van een voorverkenning." Aan getuigen en mensen die mogelijk meer weten, wordt gevraagd zich te melden. Het gaat in het bijzonder om getuigen uit de omgeving en woonplaats van het slachtoffer.

Schietpartij

In het najaar van 2022 startte de politie het onderzoek naar het geweldsdelict opnieuw. Dinsdag werden er twee mannen van 25 en 27 jaar uit Heerlen aangehouden vanwege de zaak. De twee wonen allebei in het Belgische Maasmechelen. Ze zitten in België vast in afwachting van hun overlevering aan Nederland.
De politie houdt er rekening mee dat er mogelijk meerdere schutters waren en meent dat één schutter mogelijk vanaf de plaats delict is weggerend met een helm in zijn hand en de snelweg is overgestoken.

Conflict in drugshandel

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de schietpartij vermoedelijk te maken heeft met verdovende middelen. Eerder meldden Duitse media dat het slachtoffer een Iraanse achtergrond zou hebben en deel zou uitmaken van een Duitse motorbende, Bahoz MC. Een woordvoerder van de politie wilde hierover vrijdagavond "in het belang van het onderzoek" niets zeggen.
Ook wilde de woordvoerder niet zeggen waarom het onderzoek, dat anderhalf jaar in een bureaula lag, niet aan de politie in Aken is overgedragen. Het onderzoek lag lang stil vanwege personeelsgebrek en andere prioriteiten, bleek eerder deze week.