Waterputten zorgen voor bluswater in natuurgebied

De waterput moet ervoor zorgen dat het bluswater dichterbij is. © L1 (Frank Moonen)
Defensie is natuurgebied de Weerter- en Budelerbergen bezig met de aanleg van drie waterputten. De brandweer kan daar bij natuurbranden gebruik van maken.
Het natuurgebied op de grens tussen Limburg en Brabant is ruim 900 hectare groot. Mocht daar brand uitbreken, dan heeft de brandweer een tekort aan bluswater. Als bluswagens dan telkens ver moeten rijden om aan bluswater te komen, kost dat veel tijd. Vandaar dat Defensie, gemeenten en brandweer gezamenlijk drie strategische plekken voor waterputten hebben uitgekozen.

Continu bluswater

Volgens Sraar Theeuwen, verantwoordelijk voor de preventie van natuurbranden binnen de brandweer, kunnen de putten van groot belang zijn. "Het zorgt ervoor dat er continu bluswater beschikbaar is en dat wagens af en aan kunnen blijven rijden," zegt Theeuwen.

Diep in de grond

Defensie zorgt met een gigantische boor ervoor dat er tot diep in de grond water kan geworden opgepompt. "We gaan tot 60 meter diepte, omdat we dan de garantie hebben dat er grondwater continu beschikbaar is", vertelt commandant Perry de Leeuw den Bouter namens Defensie. Met de apparaten die ze gebruiken zouden ze zelfs tot 300 meter in grond kunnen boren, maar dat is hier niet nodig.
Over twee weken moeten alle waterputten gereed zijn.