Terugkeer van lynx in Limburg: kwestie van tijd

De hoogpotige kat met de bakkebaarden, korte staart en opvallende oren doet het nu al goed in het grensgebied met Duitsland en België. © iStock
Lynxen worden af en toe aan de grens met Duitsland en België gezien. En dat betekent dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de lynx terugkeert naar Limburg, zegt ecoloog Lars Soerink.
"Dit grote roofdier staat dus aan de poort van Nederland", stelt Soerink.

Aan de grens

Er zijn lynxen gesignaleerd aan de grens met Limburg, hoewel dit niet via DNA wetenschappelijk bevestigd kan worden. "De lynx is bezig aan een opmars in Duitsland en België. In de Eifel en in het Zwarte Woud in Duitsland neemt de populatie van de lynx toe."
Daarnaast zijn er ook lynxen vanuit gevangenschap teruggeplaatst in de natuur. Alles bij elkaar zorgt dat voor een grote kans op de terugkeer van de lynx in Limburg.

Verspreiding

Mocht het dier weer opduiken in Limburg, wil dat niet zeggen dat de katachtige zich verder over heel Nederland verspreidt. "Alle gebieden die bosrijk zijn, zijn in potentie geschikt. Alleen zijn deze vaak niet verbonden aan andere gebieden zodat ze ook de overstap kunnen maken naar andere gebieden in het land."

Schuwer

Hoewel boeren en veehouders met argusogen naar de komst van de wolf kijken, is dat bij deze katachtige niet nodig, denkt Soerink. “We zien nergens dat ze vee of huisdieren pakken. Ze zijn veel schuwer." In tegenstelling tot de wolf. “ Ook zijn ze voor de mens helemaal niet gevaarlijk."

Goed voor ecosysteem

Bovendien levert de komst van deze nieuwe soort naar Limburg voordelen op voor de natuur. Het dier kan namelijk helpen met het beter inrichten van het landschap. "Daarentegen zou de lynx wel vossen en wolven doden als het dier competitie moet uitschakelen.“ Het is eerder een soort die helpt om de wolvenpopulatie in toom te houden. Voor de natuur is elke soort erbij heel goed nieuws, omdat het de veerkracht van de natuur alleen maar groter maakt."