Action start in Echt met proef elektrische vrachtwagens

Afbeelding ter illustratie
Het distributiecentrum in Echt van winkelketen Action rijdt vanaf vrijdag met twee volledig elektrisch aangedreven vrachtwagens. Directeur Hajir Hajji nam persoonlijk plaats achter het stuur om de proef te lanceren.
De beperkte actieradius van elektrische vrachtwagens was tot nog toe de grote drempel in het gebruik van elektrische trucks. Biodiesel blijkt vaak een snellere manier om milieuvriendelijker te rijden. Na anderhalf jaar plannen stuurde Action vrijdag in Echt toch twee elektrische vrachtwagens de weg op. Met een bereik van 250 kilometer kunnen de trucks 6 tot 9 winkels bevoorraden. "De 'pilot' duurt een half jaar", kondigde directeur Hajji aan.

Duurzame mobiliteit

Gedeputeerde Maarten van Gaans assisteerde bij het doorknippen van het symbolische lint en sprak van een belangrijke dag. "Dit zijn trucks van 26 ton. De enige weg naar duurzame mobiliteit is elektrisch vervoer of waterstof. We zijn heel blij dat hier vandaag de eerste vrachtwagens in gebruik worden genomen. Want als politici en bestuurders stellen wij de kaders, maar de bedrijven moeten het doen. Dan is het mooi dat zo'n grote speler nu echt kiest voor dit project."

Onderzoek

Vanuit de locatie in Echt zijn 80 Action-winkels in Duitsland, België en Nederland bereikbaar voor de nieuwe vrachtwagens, een kwart van het totale aantal winkels dat vanuit Echt wordt bediend. Action hoopt met het project vooral kennis op te doen om het elektrisch rijden verder op te schalen. De keten heeft ondertussen 2263 winkels in tien verschillende landen, waarbij iedere dag meer dan 700 vrachtwagens onderweg zijn om de vestigingen te bevoorraden. "Die e-trucks, daar kun je niet omheen. Hoe eerder de grote bedrijven beginnen om te onderzoeken hoe dat werkbaar gemaakt kan worden, hoe eerder het uitgerold kan worden", aldus Hajji.
Onderzoeksinstituut TNO berekende dat vrachtwagens en trailers in Nederland 5,1 MegaTon aan CO2 produceren. Volgens de klimaatdoelstellingen moet transport in 2050 emissieloos zijn.

Zonnepanelen

De trucks zijn uitgerust met zonnepanelen op het dak van de vrachtwagen. Daarvoor gaat Action een samenwerking aan met IM Efficiency, dat de producten assembleert in het Heerlense Welten. De zonnepanelen zijn nu nog vooral werkzaam in de trucks met dieselmotoren, maar op termijn moeten ook de accu's van de elektrische vrachtwagens geladen worden met de panelen op het dak.