OM onderzoekt mogelijk misdrijf door rechtbankpresident

Martina Bijker, president van de rechtbank Limburg © L1
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt of de president van de rechtbank Limburg, Martina Bijker-Veen, strafrechtelijk vervolgd moet worden voor een misdrijf.
Ze zou advocaat Richard Wagemans onder druk hebben gezet om de advocatuur te verlaten, meldt NRC.

Aangifte

Wagemans deed in november aangifte tegen de president. Zij heeft volgens hem gedreigd met aangifte wegens meineed tegen Wagemans als hij zich niet zou terugtrekken uit de advocatuur. Dat verklaarde Hans Vogels, de deken van de Orde van Advocaten in Limburg, tegenover NRC.

Meineed

Dat vermeende meineed komt aan de orde in een vonnis bij de kantonrechter in een zaak over een onbetaalde rekening. Daarin wordt volgens de krant gesuggereerd dat Wagemans onder ede gelogen heeft. De advocaat ging hiertegen in beroep, de procedure loopt momenteel nog.

Onder druk zetten

Toch was de suggestie al genoeg voor Bijker-Veen om met aangifte voor meineed te dreigen en in juli 2022 een gesprek met deken Hans Vogels aan te gaan. In dit gesprek vroeg ze aan Vogels de volgende boodschap over te brengen aan Wagemans: mits Wagemans vrijwillig zijn beroep als advocaat zou neerleggen, wilde ze van de aangifte wegens meineed afzien. De deken had daarna een gesprek met Wagemans.
Bijker-Veen zelf ontkent in een schriftelijke verklaring aan NRC dat ze Wagemans op enige vorm onder druk heeft proberen te zetten.

Onderzoek

Het is nu aan het parket in Rotterdam om te onderzoeken in hoeverre er sprake is van schuld of een misdrijf, en zo ja of dat ook vervolgd moet worden. Indien de president vervolgd wordt, zal de zaak door de rechtbank Rotterdam worden behandeld.