Waakhond schaapskudde voortaan ook vergoed als wolvenschade

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Veehouders kunnen vanaf deze maand een vergoeding krijgen als een kuddebeschermingshond die door een wolf wordt gedood of verwond. Tot nu toe viel deze schade buiten de regeling die provincies sinds 2019 hanteren voor het vergoeden van wolvenschade.
BIJ12, de organisatie die onder meer wolvenschade voor de provincies afhandelt, heeft de richtlijnen voor de schadevergoeding versoepeld in afwachting van het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan dat in de maak is.

De wolf in Limburg

Tientallen schapen zijn de afgelopen tijd in onze provincie doodgebeten en gewond geraakt door wolvenaanvallen. Zo werd er in de nacht van 26 op 27 december een schaapskudde op landgoed De Hamert in Wellerlooi aangevallen. Daarbij doodde een wolf 23 schapen en raakten 15 anderen gewond. Drie dagen later werden in Siebengewald, ook twee schapen doodgebeten. Zo'n twee weken later was het ook in Zuid-Limburg raak; in Meerssen en Terstraten werden zeven dode schapen teruggevonden. In Arensgenhout werd er rond die tijd op klaarlichte dag een wolf gespot.

Wolvenaanval

Als een wolf schapen, koeien, geiten, paarden, pony's of varkens aanvalt, kan een dierenhouder daar een vergoeding voor aanvragen. BIJ12 stuurt dan een taxateur die dna-materiaal afneemt om te bepalen of er echt een wolf heeft huisgehouden. Als een hond of vos de aanvaller is, wat ook regelmartig voorkomt, is er geen recht op vergoeding. Bij een wolf wel, ook als de betrokken veehouder geen preventieve maatregelen had genomen. Dat gaat in het nieuwe plan waarschijnlijk veranderen, waarschuwt BIJ12 vrijdag.

Dierenarts

In de nieuwe richtlijn is bepaald dat een dierenarts ook dna-monsters mag afnemen als dieren alleen gewond zijn en niet afgemaakt hoeven te worden. Dat gaat sneller dan wachten op een taxateur. De dierenarts kan ook meteen met een behandeling beginnen.

Honden en katten

Honden en katten die verwond of gedood zijn komen niet voor een vergoeding in aanmerking. Soms zal nu toch dna van deze huisdieren worden afgenomen voor onderzoek naar wolvenaanvallen. Datzelfde geldt voor autopsie of sectie op grote dieren als paarden en koeien. Dat kan nodig zijn om meer te weten te komen over de gezondheidstoestand van de dieren op het moment dat wolf aanviel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!