Recordaantal partijen doet mee aan Statenverkiezingen

Gouvernement in Maastricht. © iStock
Een recordaantal van 20 partijen doet mee aan de Statenverkiezingen van half maart. Bij de vorige verkiezingen in 2019 deden er nog 13 partijen mee.
Vrijdagmiddag maakt het centraal stembureau in Maastricht alle namen van de partijen bekend.

Loting

Bij de nieuwkomers wordt geloot op welke plek op het stembiljet ze komen te staan. Dat geldt voor de plekken twaalf tot en met twintig. Enkele landelijke partijen zoals BBB, JA 21 en BVNL doen voor het eerst mee in Limburg. Dat geldt ook voor regionale nieuwkomers als Omzien! en de Limburgse Senioren Partij LSP.

Lijstduwer

In Limburg zijn twee kieskringen, Maastricht en Venlo. Dus partijen kunnen met twee verschillende lijsten meedoen. Veel partijen zetten een bekend gezicht als lijstduwer op de laatste plek, in de hoop dat die veel stemmen oplevert. Maar deze kandidaten hebben geen ambitie in het gouvernement te komen.

Senaatsambities

Zo is oud-gouverneur Theo Bovens lijstduwer bij het CDA en oud-gedeputeerde Ruud Burlet lijstduwer bij JA21, de partij waar de voormalig FvD'er zich nu bij heeft aangesloten. Maar zowel Bovens als Burlet hopen na de verkiezingen op een plek in de Eerste Kamer. PvdA-gedeputeerde Lia Roefs is lijstduwer van de PvdA, maar zij zal na de verkiezingen zeker niet terugkomen in de Staten.
De Eerste Kamer wordt in mei, na de Statenverkiezingen, gekozen door alle landelijke statenleden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!