Gemeente Maastricht doet ook niet mee aan omgevingsfonds MAA

Het vliegveld in Beek © Jean-Pierre Geusens
Na Meerssen is Maastricht de tweede gemeente die geen financiële bijdrage wil leveren aan het omgevingsfonds van Maastricht Aachen Airport. De Provincie is momenteel bezig met het financieren van het fonds, waarbij ook aanspraak wordt gemaakt op de potjes van Limburgse gemeenten.
Het omgevingsfonds is een fonds dat in de toekomst in het leven wordt geroepen en is bedoeld om de overlast voor de omgeving van Maastricht Aachen Airport te beperken.

Bijdrage stopt

De gemeente Maastricht betaalt sinds 2015 mee aan de 'infrastructuur van de luchthaven', omdat het vliegveld gezien wordt als belangrijke verbinding met de stad. Maastricht besloot 1 miljoen te investeren, met een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro. Maar deze bijdrage stopt na 2025.

Verdeeldheid

De enige nabijgelegen gemeente die tot nu toe wil deelnemen aan het omgevingsfonds is gemeente Beek. Toch is daar na het nieuws dat Meerssen er vanaf ziet ook verdeeldheid. Omdat in de gemeente Meerssen ook veel mensen wonen die last hebben van het vliegveld, vraagt Beek zich af waarom zij als meest gedupeerde gemeente moet bijdragen als andere gemeenten onder de rook van MAA dat ook niet doen.

Financiering

De Provincie maakte in december 2022 bekend dat het fonds momenteel op een bedrag van zo'n 15,35 miljoen euro zit. Eerder was al bekend dat de Provincie 8,75 miljoen euro inlegt in het fonds. De luchthaven zelf brengt 3 miljoen euro in en Schiphol 800.000 euro. Onderhoudsbedrijven op het vliegveld leggen samen 800.000 op tafel.

Cruciaal

Het fonds is cruciaal bij de plannen om het vliegveld open te houden. Eén van de voorwaarden van het reddingsplan is dat er een royaal gevuld omgevingsplan moet komen. Dat is bedoeld voor onder meer de isolatie van woningen of de opkoop van huizen als de bewoners vanwege de overlast willen verhuizen. Maar het geld is ook bedoeld om de leefbaarheid in de omgeving van het vliegveld te verbeteren. Bijvoorbeeld door de aanleg van een speeltuin of hangplek voor jongeren.