Veel minder betaalfraude Marktplaats door Limburgse aanpak

Veilingsite Marktplaats bleek een populaire plek voor oplichters om slachtoffers te vinden © ANP
Een project van het cyberteam van de Limburgse politie om oplichterij via Marktplaats terug te dringen, heeft groot succes geboekt. Het aantal gevallen van betaalverzoekfraude is de afgelopen twee jaar met 76,5 procent gedaald.
De politie schat dat begin 2021 er maandelijks op die manier nog ergens tussen de 500.000 en 800.000 euro per maand werd buitgemaakt. Dat zou nu dus in de bandbreedte van 125.000 tot 200.000 euro per maand moeten liggen.

Contact

De afdeling computerfraude van de Limburgse politie kreeg twee jaar geleden de klus om voor heel Nederland deze vorm van fraude aan te pakken, waarbij oplichters vooral via Marktplaats contact leggen met hun slachtoffers. Het contact verplaatst zich dan naar een ander platform zoals Whatsapp waar de fraudeurs toeslaan.

Betaalverzoek

Daarbij vragen ze via een linkje alvast een kleine betaling vooraf te doen, van bijvoorbeeld 1 cent. Zogenaamd om 'te controleren of iemand te vertrouwen is.' Voor die minibetaling sturen ze dan een linkje dat niet naar de site van een bank gaat, maar naar een phisingsite. Daar kan de oplichter aan de achterkant meekijken bij het invullen van de betaalgegevens, om vervolgens de rekening van het slachtoffer te plunderen.

Samenwerking

De Limburgse politie kreeg de regie over deze zaak, waarbij vooral werd gezocht naar manieren om deze fraude een halt toe te brengen. Toen bleek dat bij 90 procent van deze fraudegevallen op Marktplaats contact werd gelegd, besloot de politie samen te gaan werken met het verkoopplatform.

Maatregelen

Dat nam verschillende maatregelen en waarschuwde gebruikers niet op zulke betaalverzoeken in te gaan. Ook maakte Marktplaats het moeilijker om buiten het platform contact te leggen door bijvoorbeeld telefoonnummers voortaan af te schermen. Op die manier kunnen oplichters hun fraude-linkje ook niet meer zo gemakkelijk via bijvoorbeeld Whatsapp verzenden.