Ode aan Wendy op Wereldkankerdag

Fotograaf Maud van Mulekom bij haar expositie in het Toon Hermans Huis in Sittard. © L1 (Raül Rademakers)
In het Toon Hermans Huis in Sittard hangt een aangrijpende foto-expositie over de laatste drie maanden van Wendy. Na een jarenlange strijd overleed ze aan kanker. De expositie is tot 17 februari te zien, ook zaterdag op wereldkankerdag.
"Deze ziekte en de dood horen bij het leven en daarom is dit een goed huis voor deze foto's", vertelt Huub Gubbels van het inloophuis aan de Paardenstraat 31.

Heftig

Fotograaf Maud van Mulekom (23) heeft anderhalf jaar geleden een zeer persoonlijke reportage gemaakt van een goede kennis. "Wendy heeft 13 jaar lang gestreden tegen kanker. De laatste periode van haar leven samen met haar man en dochter, heb ik op verschillende momenten mogen vastleggen."
De jonge fotograaf uit Sittard verdient haar brood met de camera. Voor mode-reportages en bruiloften wordt ze regelmatig gevraagd. Een documentaire reeks maken over een kankerpatiënt is echter een heel ander verhaal. "Dat was zeker heftig, maar ook bijzonder. Ik ben dankbaar dat ik zo welkom was bij het gezin. Het heeft mij ook kracht gegeven bij onzekerheden waar ik toen mee te maken had."
Van Mulekom vertelt dat ze in de periode van 2021 veel angst had om ziek te worden. "De kracht die Wendy uitstraalde en haar positiviteit, heeft mij heel veel geholpen."

Wereldkankerdag

Huub Gubbels van het Toon Hermans Huis in Sittard beaamt dat bijna iedereen in de wereld wel iemand kent die aan kanker is overleden. "Wereldkankerdag is belangrijk. Eén op de drie mensen krijgt te maken met deze ziekte. Tegenwoordig genezen veel mensen, maar er sterven er ook."

Leef

De expositie van Maud van Mulekom is tot 17 februari te zien in Sittard. Dan verhuizen de foto's naar het Toon Hermans Huis in Capelle aan den IJssel. "Leef en maak herinneringen, zei Wendy altijd", vertelt Maud van Mulekom.