Vrienden doodgestoken Guus houden actie tegen zinloos geweld

De vriendengroep van Guus Janssen met de door hen bedachte hashtag. © L1 (Tim van der Weerden)
Hij zou donderdag 22 jaar geworden zijn: Guus Janssen uit Horst. Reden voor de vriendengroep van de vorig jaar met carnaval doodgestoken Guus om een actie te starten tegen zinloos geweld.
"We wilden deze dag juist een positieve draai geven. Daarom zijn we deze actie gestart", vertelt vriend Guus Martens.

Hashtag

De vrienden van Guus Janssen vragen aandacht voor zinloos geweld met #gedraagow. Martens: "De hashtag staat symbool tegen zinloos geweld. We hopen dat mensen als ze onze hashtag zien, even twee keer nadenken wat ze doen en ze andere mensen aanspreken op hun gedrag."

Speciale stoeptegel

Maar dat is niet het enige. De vriendengroep van Guus maakte donderdagmiddag ook een rondje langs verschillende scholen in Horst om aandacht te vragen voor de actie en een speciale stoeptegel met daarop de hashtag te plaatsen.
Joep Derix, ook een vriend van Guus, is blij met de reactie van de kinderen op de scholen. "De kinderen waren meteen heel enthousiast en waren enorm stil toen we ons verhaal vertelden. Kippenvel", licht hij toe.

Trots gevoel

De actie zorgt ook voor een trots gevoel bij de familie van Guus. Zus Sanne vertelt: "Het is echt bizar mooi om te zien wat de jongens allemaal voor Guus doen." Ze hoopt dat de actie voor verandering zorgt in de maatschappij. "Ik hoop dat we hier allemaal een les uithalen en we wat beter met elkaar om leren gaan", aldus Sanne.