Acht Limburgse middelbare scholen strijden in debatwedstrijd

Acht Limburgse middelbare scholen doen mee aan de BNNVARA-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’. © BNNVARA
Scholieren van acht Limburgse middelbare scholen doen dit jaar mee met de BNNVARA-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’.
Tijdens de 25e editie van de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland strijden scholieren uit alle provincies voor een plek in de tv-finale.

Voorronde

De acht Limburgse scholen trappen het seizoen af met een voorronde waarbij ze onder andere debatteren met Statenleden van de provincie Limburg. De voorronde vindt plaats op donderdag 9 februari om 10.15 uur op het Gouvernement in Maastricht.

Deelnemende scholen

Het gaat om het Blaricumcollege in Blerick, het Valuascollege in Venlo, het Dendron College in Horst, Het College in Weert, het Phillips van Horne eveneens in Weert, het Porta Mosana College in Maastricht, het Sophianum in Gulpen en het Stella Maris College in Meerssen.

Debat

Na een speechronde debatteren de middelbare scholieren over twaalf stellingen. Dit zijn landelijke en provinciale stellingen. Zo kunnen de stellingen gaan over maatschappelijke thema's en vraagstukken, bijvoorbeeld of de woke-beweging een verrijking is voor de Nederlandse samenleving en of er verplicht psychologen op scholen moeten worden ingezet.

Provinciale politiek

De jongerendebatcompetitie wil scholieren de mogelijkheid bieden hun debattechnieken uit te breiden en laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.
Het programma wordt uitgezonden op zaterdagavond 6 mei bij BNNVARA op NPO 2.