Tegenvallende opkomst hpv-vaccinaties in Limburg

Limburgse jongeren lopen nog niet warm voor een HPV-vaccinatie. De GGD heeft inmiddels tienduizenden jongeren een oproep gestuurd. Zo'n drieduizend jongeren hebben zich laten inenten.
Het HPV-virus is op zichzelf niet heel bedreigend, maar het kan later wel leiden tot verschillende vormen van kanker. Vaak wordt het gelinkt aan baarmoederhalskanker.
Mannen
"Dat komt omdat het in 95 procent van de gevallen ook om baarmoederhalskanker gaat", legt Casper den Heijer van de GGD Zuid-Limburg donderdag uit in L1mburg Centraal. "Maar je kunt er ook bijvoorbeeld peniskanker of anuskanker van krijgen. Dus voor mannen is vaccineren net zo belangrijk."
Campagne
De meeste mensen worden al via het Rijksvaccinatieprogramma bereikt met het HPV-vaccin. "En met deze campagne willen we de groep bereiken die nog niet is gevaccineerd. De Gezondheidsraad heeft gekozen voor de leeftijdsgroep 19 tot 27 jaar omdat het vaccin het meeste effect heeft als je nog niet seksueel actief bent. Daarboven is de meerwaarde veel kleiner en dan maakt de Gezondheidsraad een kosten-batenanalyse", aldus de GGD-arts.
Amper bijwerkingen
In totaal zullen ruim 80.000 Limburgers tussen de 19 en 27 jaar deze dagen worden opgeroepen. "Het kan zijn dat er wat vaccinatie-moeheid is na de coronaprikken", zegt Den Heijer. "Of dat mensen meer vragen stellen bij vaccineren. Maar we kunnen zeggen dat dit vaccin amper bijwerkingen heeft. Je kunt lokaal wat spierpijn hebben of je een paar dagen wat slapjes voelen. Maar dat is het dan ook. Het vaccin is al miljoenen keer gezet en er zijn geen lange termijneffecten bekend."
Iedereen kan online een afspraak maken. Voor mensen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 is de vaccinatie gratis.