Kerkbestuur vindt verhalen over 'foute' pastoor overdreven

Voormalig pastoor van Munstergeleen Harrie Broers vlak voor zijn vertrek naar Zuid-Frankrijk. © Instagram Harrie Broers
Het kerkbestuur van Leyenbroek, Ophoven en Munstergeleen vraagt het Bisdom Roermond om de beslissing over oud-pastoor Harrie Broers van Munstergeleen te heroverwegen. De pastoor kreeg van de bisschop een ernstige waarschuwing vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Het kerkbestuur heeft een officieel verzoek ingediend bij het bisdom om die waarschuwing te heroverwegen.

Piemel

Op 15 februari 2020 ontving Broers de waarschuwing van de bisschop. Hij ging in 2019 op meerdere momenten over de schreef bij een 32-jarige man. Broers stuurde onder meer een erotisch getinte ansichtkaart, maakte aan de lopende band schunnige grapjes en prikte het slachtoffer met een worst in zijn rug, waarna hij zei: "Hier heb je een piemel."

Niet helemaal terecht

“We zijn van mening dat niet alle beschuldigingen helemaal terecht zijn”, zegt deken Rob Merkx, die tevens voorzitter is van het kerkbestuur. “Er is zeker iets gebeurd, maar met alle dingen die in de media zijn verschenen, is het verhaal een beetje uit zijn verband gerukt. Als kerkbestuur zijn we het erover eens dat voormalig pastoor Broers dit niet had verdiend. Daarom hebben we dit verzoek ingediend en daar willen wij het ook bij laten. Wat daarna gebeurt, is tussen Broers en het bisdom.”
Het bisdom heeft inmiddels bevestigd het verzoek ontvangen te hebben. “We zullen op korte termijn een reactie geven aan het kerkbestuur”, zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het Bisdom Roermond.

Slachtoffer teleurgesteld

Het slachtoffer laat weten enorm teleurgesteld te zijn in het kerkbestuur. “Het kerkbestuur heeft het verzoek ook gepubliceerd in een parochieblad aan het hele dorp en omstreken. Dit voelt als victim blaming en alsof het kerkbestuur mij mentaal kapot wil maken. Bovendien beschikt het Bisdom over het hele dossier en gaf het in de brief van 15 februari 2020 al aan dat er onomstotelijk bewijs is”, aldus het 32-jarige slachtoffer.