Prentenboek van agenten voor slachtoffertjes zedenzaken

Het prentenboek Sam en het niet-leuke geheim, door Wouter en Pieter © Wouter Vaessen en Pieter Velsen
Een prentenboek om kinderen te helpen praten over misbruik: het idee kwam bij de Limburgse Wouter Vaessen en de Rotterdamse Pieter Melsen op tijdens hun werk als zedenrechercheurs bij het politiekorps. Samen schreven ze het boek ‘Sam en het niet-leuke geheim.’
Wouter en Pieter werken allebei als studioverhoorders bij de zedenpolitie, waar ze vaak in gesprek gaan kinderen tussen de vier en twaalf jaar om te achterhalen of zij slachtoffer zijn van zedenmisbruik.

Last van de schoudertjes

Omdat het gaat om jonge kinderen, vergt dat een speciale aanpak. De twee politiemannen zien dat als de kinderen het aandurven hun verhaal te doen, er een enorme last van hun schoudertjes valt. Wouter en Pieter willen met het prentenboek kinderen helpen in de toekomst het gesprek erover te openen. Alle ervaringen die ze zelf hebben opgedaan, zijn daarin meegenomen.
Met het prentenboek willen de zedenrechercheurs kinderen helpen praten over misbruik © Wouter Vaessen en Pieter Velsen

Niet-leuk geheim

Het boek gaat over Sam. Hij draagt een geheim met zich mee dat niet leuk is en zwaar op zijn schouders drukt. In het boek probeert hij van zijn geheim af te komen. "We hebben het heel open geschreven”, vertelt Wouter aan L1. "We hebben het niet over seksueel misbruik, maar in het algemeen over niet-leuke geheimen."

Scholen, therapeuten, ziekenhuizen

Beiden schreven ze de tekst, Pieter heeft de bijbehorende tekeningen gemaakt. Met het boek willen ze langs scholen, therapeuten en ziekenhuizen. Het is ook bedoeld om ouders een beter inzicht te geven in wat seksueel misbruik met kinderen kan doen en hoe de ouders kunnen reageren.
Met tekeningen van Pieter zelf © Wouter Vaessen en Pieter Velsen

Ook leuk

Om het verhaal helemaal kloppend te maken en geschikt voor therapie, heeft psychologe en oprichtster van het Centrum Seksueel Misbruik Iva Bicanic geholpen. Wouter: "Zij kon ons helpen met de manier waarop het op een kind drukt en hoe zij daarmee omgaan." Daarmee hopen Wouter en Pieter dat als kinderen het lezen, ze het herkennen en weten wat ze moeten doen, mochten ze in zo’n situatie terechtkomen. "Maar daarbuiten was ons doel ook dat het gewoon een leuk boek moet zijn om te lezen", voegt Wouter eraan toe.
Sam en het niet-leuke geheim ligt vanaf 20 april in de winkel.
Wouter Vaessen (links) en Pieter Velsen (rechts) © Wouter Vaessen en Pieter Velsen