Illegale tabakshandel mislukt door verkeerde kentekenplaat

Het busje was tjokvol beladen met rookwaar © Politie
Een smokkelrit met een bestelbus vol goedkope Luxemburgse tabak is voor twee mannen woensdagmiddag geëindigd op het politiebureau in Maastricht.
De auto werd op de Paul Henri Spaaklaan aan de kant gezet, omdat de Belgische kentekenplaten op de bumpers niet geldig zijn in Nederland. De bestelbus was beladen met 50 kilo aan rookwaar, veel meer dan mag worden ingevoerd zonder aangifte te doen. Volgens de politie was de tabak bedoeld voor de stiekeme verkoop bij asielzoekerscentra.

Douane

De twee inzittenden van 40 en 53 jaar oud werden aangehouden. Behalve het rijden zonder geldig kenteken kregen ze ook een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs en het in eerste instantie negeren van het stopteken van de politie. De tabak en de zaak werd daarna overgedragen aan de douane, die nog werkt maakt van de tabakssmokkel.

Smokkel

Ondanks het vrij verkeer van personen en goederen binnen de Schengen-zone van de Europese Unie is de hoeveelheid tabak die je over de grens mag brengen beperkt. Per persoon mag je niet meer dan vier sloffen sigaretten, 200 sigaren, 400 kleine sigaren en 1 kilo tabak meenemen.