Burgemeester Dassen uitgeroepen tot beste bestuurder 2022

Burgemeester Petra Dassen-Housen © Gemeente Kerkrade
Petra Dassen-Housen, burgemeester van Kerkrade, is woensdagavond uitgeroepen tot beste bestuurder van 2022.
In 2014 werd Dassen-Housen ook al verkozen tot beste bestuurder: toen voor de gemeente Beesel in de categorie kleine gemeente.
Dassen kreeg de titel tijdens Kompas, een nieuwjaarevenement van nieuwsplatform Binnenlands Bestuur. Ze werd in de eerste ronde al verkozen tot beste bestuurder van Limburg door lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers. Vervolgens nam zij het nationaal op tegen bestuurders van de overige provincies en waterschappen.

'Echte verbinder'

De burgemeester wordt door de stemmers omschreven als 'een echte verbinder'. "Ze kan zich in alle lagen van de bevolking uitstekend verplaatsen, en heeft enkel het belang van de gemeenschap voor ogen. Dassen-Housen is vriendelijk, betrouwbaar, empathisch, en waar nodig in staat daadkrachtig op te treden. Deze eigenschappen maken haar tot een zeer gewaardeerd bestuurder", zo valt te lezen in het juryrapport.

Gezegend

Dassen zelf is blij met de eretitel, maar zegt dat de pluim niet alleen aan haarzelf toekomt. "Ik ben maar een persoon, maar als je een goeie dynamiek hebt met de inwoners, ambtenaren, collegereden en raadsleden kun je een boel bereiken. Ik ben gezegend dat dat meestal lukt, en daardoor kan ik mijn werk ook met veel plezier doen. Dat dit in Kerkrade opnieuw lukt is natuurlijk ongelofelijk geweldig", zei ze donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Kerkrade

In Maastricht wordt op dit moment gezocht naar een nieuwe burgemeester, vanwege het aanstaande pensioen van Annemarie Penn. Op de vraag of Dassen na het kleine Beesel en nu Kerkrade haar zinnen nu heeft gezet op een grotere gemeente, is de burgermoeder duidelijk: "Ik hou van Kerkrade, ik ben hier geboren. Je krijgt mij hier echt niet weg."
Trots
Volgens wethouder en locoburgemeester Tim Weijers zijn veel inwoners van Kerkrade trots op Dassen als burgemeester. "Deze titel is meer dan verdiend. Petra is niet alleen een fijne en betrokken collega, maar ook een echte verbinder die het voor iedereen goed wil doen. Ze kan zich goed verplaatsen in onze inwoners."