Bewoners Vierpaardjes vechten onteigening aan bij Hoge Raad

Vierpaardjes in Venlo © Omroep Venlo
De juridische procedure over de onteigening van woningen aan de Vierpaardjes duurt voort. Namens bewoners van vier panden is een cassatiezaak ingediend bij de Hoge Raad. Dit is de hoogste rechter van het land.
Afgelopen maand kregen deze bewoners juist van de rechter te horen dat de onteigening door mocht gaan.

Gevolgen voor planning

Tegen die uitspraak volgt nu dus een cassatiezaak bij de Hoge Raad. Die kan grote gevolgen hebben voor de planning van de werkzaamheden. De onteigeningsprocedure wordt tot de uitspraak opgeschort. "Een uitspraak laat meestal zo'n anderhalf jaar op zich wachten", zegt de juridische adviseur van de bewoners Peter Meertens tegen Omroep Venlo.

Aanknopingspunten

Overigens kunnen belanghebbenden niet zomaar een procedure starten bij de Hoge Raad om een zaak te vertragen. Een cassatieadvocaat bekijkt op voorhand of er genoeg aanknopingspunten zijn om een zaak in behandeling te nemen. Die aanknopingspunten zijn er.

In gesprek

De gemeente wil niet ingaan op eventuele gevolgen voor de planning. Een woordvoerder laat weten dat de gesprekken met de bewoners nog lopen.

Oplossing?

Een oplossing waarbij de gemeente en de bewoners er samen uitkomen lijkt voor alle partijen dus alsnog de beste oplossing. Van de veertien woningen is tot nu toe met twee eigenaren een overeenkomst getroffen. Vier bewoners zitten in de cassatieprocedure en de overige eigenaren wachten nog op een uitspraak van de rechter over de onteigeningsprocedure.