Docu over impact bedreigingen op Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer is één van de toonaangevende politiek cartoonisten in ons land. © L1
Wie de prenten van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer weleens heeft gezien, weet dat zijn cartoons tot discussies leiden. Ook heeft hij te maken met intimidaties en bedreigingen aan zijn adres. Donderdag zendt NPO 2 een documentaire uit over de politiek cartoonist.
Hij stimuleert met zijn tekeningen het publieke debat, maar leeft al jaren met bedreigingen via onder meer social media. De prijs die hij betaalt voor het uitdragen van zijn mening wordt steeds hoger.

'Dreigingen met fysiek geweld'

"Mijn werk is bedoeld om discussie op te wekken. En die discussie mag net zo pittig zijn als mijn werk. Dus als mensen boos worden en dat in hele felle bewoording laten weten, dat hoort erbij. Maar ik kreeg niet alleen scheldpartijen binnen, maar ook dreigingen met fysiek geweld", zegt de Maastrichtse cartoonist dinsdag in L1mburg Centraal.

Turkse president

Het ging zelfs zo ver dat hij onder politiebescherming heeft gestaan. Enkele jaren geleden is hij naar aanleiding van zijn spotprent over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bedreigd. Ruben L. Oppenheimer maakte een tekening met als titel 'Erdogan is géén geitenneuker' en beeldde het staatshoofd af, terwijl hij het blauwe Twitter-vogeltje van achteren neemt. Daarmee verwees de spotprententekenaar naar het feit dat de Turkse regering sociale media herhaaldelijk offline haalt, als er onwelgevallige dingen worden geschreven.

Gevangen in een tekening

Vrijheid van meningsuiting is belangrijk voor de Maastrichtenaar. Maar waar ligt de grens? De documentaire Het Uur van de Wolf: Ruben Oppenheimer - Gevangen in een tekening van maakster Carin Goeijers is donderdag om 20:26 uur te zien op NPO 2.